Иван Костов: Ще подкрепим правителство на ГЕРБ и без наши представители

Иван Костов: Ще подкрепим правителство на ГЕРБ и без наши представители

Не е абсолютно задължително да участваме със свои представители в правителството. Можем да подкрепим кабинета и от дистанция, ако изпълнява най-важното нещо: да ликвидира корупцията и да върне доверието на Европа, казва лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов в интервю за "Стандарт", публикувано в понеделник.

Той отбелязва, че отговорността за съставяне на правителство вдясно от центъра ще бъде само на ГЕРБ. "Ще им бъде възложено само веднъж като задължение и този опит не трябва да се пропуска", посочва лидерът на ДСБ.

Когато ГЕРБ избере партньорите си и, както казват сега, "покани Синята коалиция", ще бъдат поставени три условия, продължава Иван Костов: "за определен период от време да възстановим доверието и достъпа до европейските пари, да изтрием тези ужасни доклади от Брюксел, които ни се трупат на главата, да обърнем нещата и да покажем, че сме ликвидирали политическата корупция и имаме механизми да не я допускаме повече в управлението".

Без да назовава НДСВ, Костов добавя, че, ако Бойко Борисов е поканил и други партньори, Синята коалиция ще настоява спорният въпрос за имотите между българската държава и Симеон Сакскобургготски да бъде решен в съда, като държавата си поиска имотите.

Лидерът на ДСБ уточнява, че възможната подкрепа "от дистанция" е позиция на неговата партия, която не е обсъждана в коалицията.

"От ДСБ не настояваме на всяка цена да участваме в правителството, което подкрепяме. Широко скроени хора сме и можем да подкрепим кабинет, който ще извади страната от тази дупка на недоверие и загубена репутация", казва Иван Костов и подчертава изрично, че партията му няма да участва в такъв кабинет, ако в него е "Атака".

Коментирайки последните изявления на Ахмед Доган, той обяснява защо преди 10 години е нарекъл лидера на ДПС "проклятието на България". "За първи път го казвам: защото беше станал политически говорител на заварената от Жан Виденов българска мафия. Ахмед Доган по никакъв начин не пожела да приеме европейските правила, да изтикаме тази мафия в ъгъла", заявява бившият премиер.

Според него, който говори за нови избори наесен, "много мрази България", защото нови избори биха означавали "политическа дестабилизация на страната". "Националният риск за всеки човек, който прави бизнес, за всеки инвеститор, за всеки гражданин става много висок. Нов вот е най-лошото - означава скок на безработицата, голяма рецесия, много лоши неща", казва Иван Костов.

В интервюто, дадено веднага след края на многолюдния митинг в събота на площада пред храм "Св. Александър Невски", той прогнозира двуцифрен резултат за Синята коялиция на изборите на 5 юли.

Споделяне

Още от България