Иван Костов смени политиката с науката и ще анализира рисковете пред България

Казусът "Пеевски" също влязъл в проучванията

Иван Костов

В страната ни вече пет години няма устойчиво развитие, брутният вътрешен продукт е под стойността от 2008 година, а половината от българите са заплашени от бедност. Това обяви в понеделник бившият премиер и основател на ДСБ Иван Костов, който се представи в новото си академично амплоа, откривайки Лаборатория за управление на риска към Новия български университет (НБУ). Костов има преподавателската степен доцент в катедрата по теория на пазарното стопанство на Стопанския факултет на Техническия университет.

Лабораторията ще изготвя доклади и анализи за рисковете пред страната, като ще се посочват и прогнози, каза Костов. В изграждането ѝ участват експерти от департаментите "Бизнес администрация", "Икономика", "Политически науки" и "Национална и международна сигурност" на университета. Костов добави, че изследователите няма да си позволят да внасят каквито и да било идеологии в анализите.

"Работата ни ще е фокусирана върху националното съгласие", посочи той. По думите му това, което ще ги отличава от други аналитични звена в страната, е, че точно и стриктно ще се прилагат международни стандарти за управление на риска.

При представянето на проекта, чийто ръководител е, бившият министър-председател каза, че страната ни е в демографска криза, която поставя под риск социалната и пенсионната система.


"Далече сме от електронизация на услугите, нямаме единна електронна система на данъчни и митнически системи", посочи Костов и констатира, че два милиона души не си плащат здравните вноски.

"Организираната престъпност е силна и стана трансгранична. Босове на организирани престъпни групи биват съдени в чужбина, но не и у нас. А науката ни изостава от предните класации, като голяма част от завършилите напускат страната. В обществото се насажда омраза и ксенофобия", изброи още редица рискове Костов.

Бившият лидер на ДСБ подчерта, че в момента България е подложена на бежански наплив заради кризата в Сирия. По думите на Костов България е зависима от енергийните източници на Русия. Според него голяма част от родния бизнес, изпаднал в несъстоятелност, е фалирал, защото не е успял да управлява риска си.

Пред студентите и гостите, сред които бяха лидерът на ДСБ Радан Кънев, евродепутатът Светослав Малинов и вътрешният министър Цветлин Йовчев, Иван Костов увери, че амбицията на лабораторията е да изпълнява международни стандарти за управление на риска и да няма никакви политически окраски на констатациите си.

16 доклада и 15 междинни анализа планира да подготви звеното. Поне 4 доклада ще са посветени на рисковете пред сигурността. Ще има анализи за доверието в институциите, за "политическата констелация", за демографските рискове, както и за кризата в енергетиката.

След края на изложението на Иван Костов, думата поиска вътрешният министър Цветлин Йовчев, който предупреди, че предизвикателство пред лабораторията ще бъде събирането на информация, и се усъмни, че ще се избегнат всякакви политически интерпретации в анализите. Той поздрави инициаторите за амбициите им и подчерта, че "ще има тактически ползи от проекта".

В момента, в който вицепремиерът взе думата, представяйки се "Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи", студент извика на висок глас "Оставка", което предизвика в залата одобрителни усмивки.

След края на събитието бившият министър-председател отказа да отговаря на политически въпроси с обяснението, че не желае да говори като "бивш каквото и да е", защото смята вече да разговаря само на полето на науката.

На въпрос разполага ли с анализи на настоящите рискове и кризи в България, той отговори утвърдително. С лаконичното "да", Костов отговори и на питането дали казусът "Пеевски" е анализиран като риск.

"Трябва да видим бюджета за следващата година и тогава ще можем да говорим какви рискове се поемат в страната", коментира още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?