Иван Костов: Ценовият скок е следствие от управленски недомислици

Правителството се опитва непрекъснато да представи повишаването на цените като следствие от външни фактори, но то е причинено от управленски недомислици. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов пред журналисти в четвъртък.

Цените на зърното и на зърнените  култури са се повишили с 50 и над 50%, защото страната бе оставена без резерв, заяви Костов. 

"От прогнози на ЕС от миналата есен е известно, че тази година ще има слаба реколта, но въпреки това правителството разреши износ вместо да се попълнят нуждите в резерва", коментира лидерът на ДСБ и подчерта, че поскъпването удря най-тежко хората с ниски доходи и пенсионерите.

Според Костов и въвеждането на плоския данък ще бъде допълнителен удар върху нискодоходната част от населението. Той подчерта, че партията му ще се противопостави на готвените данъчни решения и ще потърси отговорност за изпразнения резерв.

Костов обяви като недопустими партньори за местните избори БСП и ДПС. Той отбеляза, че по отношение на листите за общински съветници ще се следва основната тенденция за коалиране с СДС и с други десни партии. За кметските кандидатури въпросът ще се решава на местно ниво.

Лидерът на ДСБ не вижда все още основания да се говори за обединение на десните партии, защото засега има само намерения.

За София ние искаме кандидат, който да смени модела на сегашното управление. След това ще трябва да се изясняват и други въпроси, каза той. Според него ако СДС реши да подкрепи бизнесмена Георги Гергов, в Пловдив няма да има Съюз на демократичните сили.

Още няма финализиране по отношение кандидатурите и листите ни в страната. Дори още не сме регистрирани за местните избори, каза още Костов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?