Иван Костов: Турският посланик у нас трябва да бъде обявен за персона нон грата

Нужни са законодателни промени като преграда пред радикалния ислямв България

Иван Костов

Турският посланик в България трябва да бъде обявен за персона нон грата заради намесата му във вътрешните работи на страната, както изисква Виенската конвенция. Същевременно държавата трябва да предприеме сериозни мерки, включително законодателни промени, като защита срещу радикалния ислям. Това заяви в неделя пред бТВ бившият премиер Иван Костов, който сега е директор на "Лаборатория за управление на риска" към Новия български университет.

Радикалният ислям е критично опасен за европейската цивилизация, каза Костов. Според него българските министерства и служби, които отговарят за сигурността, трябва да ревизират своите оценки за рисковете от политиката на неоосманизирана Турция. Защото сегашното ни либерално отношение превръща България в беззащитна страна срещу това, което Турция си позволява да прави в нашата страна, допълни Костов.

Според Костов е необходимо да се направят промени в Закона за политическите партии. В него трябва да се гарантира, че българските политически партии няма да защитават групови и малцинствени права по начин, който ги противопоставя и изолира в страната. Тези промени трябва да гарантират, че партиите няма да се опитват да представляват религиозна общност. „Защото те това казват – на пресконференцията на Местан – „Моят народ – мюсюлманите в България”. Не може една партия да претендира да представлява религиозна общност”, посочи бившият премиер.

Трябва да се гарантира, че те няма да се намесват в правилата на религиозните вероизповедания и накрая да се гарантира, че няма да въздействат за промяна на религиозното съзнание на малцинствата – това което прави ДПС с българските роми и българските мохамедани. Това е абсолютно нужно, за да се спре разрастването на политическия ислямизъм в нашата страна, добави той.

„Външно министерство трябва да постави на мястото му турското посолство и турските консули в България – така, както направихме ние навремето - изгонихме тези, които участват в политически мероприятия на определена партия, без разрешение на министъра на външните работи. Турският посланик трябва да бъде предупреден и обявен за персона нон грата, след като е влязъл толкова навътре в българския политически живот с намесите си. Трябва да бъде отстранен от страната заедно с всички, които води на политическите мероприятия. Не може Турция да се намесва в българския политически живот. Това е опасно. Това засяга нейните съкровени национални интереси. Защото то води до етно-религиозно разделение на хората”, заяви Иван Костов.

Той посочи, че има точно определени членове на Виенската конвенция за дипломатическата служба, според които „те трябва да бъдат предупредени и те трябва да спрат да се намесват във вътрешния живот на страната”.

Според Иван Костов следващата битка в ДПС ще бъде на 25 януари, когато двете страни ще се опитат да проведат една незаконна конференция на българското ислямско вероизповедание. Незаконна е, защото съдът е определил, че сегашното ръководство на ислямското вероизповедание е незаконно и тези хора ще се опитат да направят нова провокация срещу българското законодателство – т.е. да проведат конференция и там да се сблъскат отново различните крила, които така или иначе са на терена, което е много опасно. Защото зад Мустафа Хаджи, сегашният ръководител на конференцията, стои турският Дианет ((Управлението по религиозните дела – бел. ред.), ) със своите представители в районните мюфтийства, който издържа българските имами, който издържа училищата и т.н. Това е много сериозна намеса, защото е важно да обърнем внимание на българското мюсюлманско вероизповедание”, посочи Костов. И уточни, че проблемът на радикалния ислям е политически – той иска да постигне политически цели, той политизира исляма.

„Българското мюсюлманско вероизповедание е създадено заедно с Търновската конституция от много умни хора, които са създали българска институция, подчертавам – българска. България е важно да се пребори да бъде българска институцията, защото това което си позволява ДПС - да използва религията за политически цели, даже Ердоган не го прави. В България религията е изцяло подчинена, вкарана не само в геополотическия конфликт Турция-Русия, а и във вътрешнополитическия конфликт, става въпрос за злоупотреба с религията”, каза Костов.

Той посочи, че заради голямата си турска общност, България прилича много на Австрия и Германия и даде пример с Австрия, която преди време е сложила сериозни репери, които да не позволяват да се получава радикализация на исляма. Анкара посрещна това с много сериозна критика, която затихна, когато и Германия тръгна по същия път, продължи Костов.

Следвайки този пример, според Костов българският парламент трябва да приеме законови текстове, с които да бъдат обявени за престъпления пропагандирането и практикуването на радикален ислям, всякакви ритуали, в които се проповядва война, използването на религията за политически цели, както и да се започнат наказателни акции срещу тероризма, трафика на хора, логистичните групи за подкрепа от имами и радикални ислямисти. Трябва и всички религиозни проповедници да са български граждани, да владеят български, да са завършили български висши училища.

„България не е подготвена законодателно да посрещне тези неща, сигурно имат много други задачи в Народното събрание, при нас дори няма определение в закона какво е тероризъм, за да се разграничи нормалният вярващ мюсюлманин от радикалния”, каза Костов.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?