Иван Костов: Управлението е слабо, СДС не предлага алтернатива

3. Сегашното управление е ляво по своя характер

Сега искам да ви върна към неща, които също се случиха съвсем наскоро. Едно от тях са местните избори. Какъв е вашият критерий, по който оценявате резултатите, господин Костов. Коя е първата партия, коя е втората и къде е СДС всъщност по скалата. . . на победителите или на победените?

Първата партия безспорно е тази, която е събрала най-много гласове за своите. . .листи за съветници.

И това е БСП.

И това е БСП. Съюзът на демократичните сили има потенциал да води дясното политическо пространство, защото събира толкова гласове, колкото останалите, взети заедно. В този смисъл то е запазило определени позиции, от които може да атакува високи цели. Но общо взето местните избори приключват с пат между БСП и ДПС, от една страна, които биха могли, по преценки на математиците, да спечелят 121 място, ако тези избори бяха парламентарни. Но това е много несигурна перспектива. Въпросът е оттук нататък какво ще стане след местните избори за политическото представителство.

Това, което аз обаче с голяма тревога искам да подчертая е, че тези местни избори потвърдиха тенденцията на разсейване на гласове за извънпарламентарни партии. Разсейването вече е 34 процента. На миналите избори е 22, на по-миналите местни е 15 процента. 34 до 39 процента. . .

Но това е демокрацията. Това е правото на избор на хората.

Да, това е демокрацията. Това е право на избор, но това означава и колко бързо спада авторитетът на парламентарно представените партии, тоест каква криза се заражда на партийното представителство в страната. Тази криза не е добро явление и не обещава добро бъдеще на българската политическа система. Тя трябва да се анализира. За нея трябва да се говори и трябва да се възприеме като много сериозен сигнал за общ упадък на политическата, на многопартийната демокрация в България. Защото на много места, включително групировки, и силови и всякакви, издигаха свои кандидати за общински съветници. Направиха листи, избираха кметове и така нататък.Това не е добра тенденция. Това е. . . политико-криминална някаква тенденция се появява в страната.

Така казваше и господин Сергей Станишев, така казвате и вие, да не би да сте притеснени за двуполюсния модел? За това, че вашите две партии не са с гарантирано участие в управлението?

Двуполюсният модел е един мит. Няма два полюса, които да могат самостоятелно да управляват. Един съюз. . .

Имаше един такъв период, в който и вие управлявахте самостоятелно, и БСП.

Не, не управлявахме самостоятелно. Ние управлявахме в коалиция с още три партньора - с Демократическата партия, с БЗНС на госпожа Мозер и с Българската социалдемократическа партия. ОДС управляваше страната. Така че двуполюсен модел фактически аз не съм виждал да има.

Много ме изненадахте с . . .Няма ли дясно?. . .

Има дясно, разбира се. . .

Няма ли ляво в такъв случай?

Има и ляво, да, но там няма по един полюс. И БСП е коалиция, даже има две издания на коалиция.

Казахте, че СДС е пак в някаква ситуация. Значи ли това, че има нужда от сериозна реформа вашата партия, г-н Костов?

Десните партии реформират своите страни, а самите те се развиват, следвайки ценностите и интересите, и желанията на хората. Десните партии по принцип не приемат тезата, че самите те се реформират.

Защо не я приемат, срам ги е да признаят ли?

Не, това е ценност на десните партии. Те твърдят, че реформите на партиите. . .

Че са консервативни ли?

Да, че стоят върху едни и същи ценности. Реформите на партиите са запазена марка на левицата. Левицата от времето на Комунистическия манифест непрекъснато се реформира. Появяват се социалдемократи, първо ревизионисти, после социалдемократи, после социалисти, после...по някое време там се проявяват либералите, след това се намира трети път. Третият път на г-н Тони Блеър и на някои други, и на Шрьодер е фактически реформа, коя наред аз не знам, на левицата, но неин е патентът да се реформира.

А люспенето и цепенето в СДС какво е?

Това не е реформа, това е израз на слабост.

Значи, че БСП се реформира, е израз на сила и вие признавате, че БСП в момента е по-силната партия?

Не, знаете ли защо не - те се реформират, защото са неадекватни към обстановката. Те трябва да се променят. Те трябва да изоставят свои фундаментални тези, за да приемат други, и това е реформа. Те са били против приватизацията - трябва да станат "за". Те са били против НАТО - трябва да станат "за". Били са за Русия - трябва да станат за Брюксел, и така за Европейския съюз. При тях тези реформи са много тежки и големи. Това не е израз на сила.

А вашата партия, г-н Костов, адекватна ли е? Предлага ли алтернатива на сегашното управление например?

Честният отговор е не. Ако това искахте през цялото време да кажа, да, съгласен съм.

Не, така дойде логиката на разговора.

Съюзът на демократичните сили не говори ясно, не формулира алтернатива, не е понятен за хората, не следва техните виждания и техните предпочитания. Това трябва да се каже в момента, това е сериозна слабост за СДС.

Защо? Толкова ли е трудно най-голямата дясна партия да бъде адекватна?

Искате ли да ми позволите да се опитам по темите, които казах, да кажа горе-долу как изглежда една дясна алтернатива, примерно по сигурността, по енергетиката. . .

Както би трябвало да изглежда. . .

С няколко думи, да, как би трябвало според мен. Защото СДС ще пише своята програма, вероятно ще заговори по-ясно, след като я напише, след като реши тези въпроси. Но вижте как изглежда в моите представи дясното и лявото.

В сферата на енергетиката, за която говорехме, дясната политика е категорична защита на националния интерес да не се затварят блокове 3 и 4 и да се запази позицията на българската енергетика и фирми като производители и дистрибутори на електроенергия. Лявата политика е да не се защитава тази позиция и да се дават енергийни помощи, това е лявата политика.

В сферата на земеделието дясната политика е да се развива и да се пази българският пазар за българските производители и да се насърчават българските производители и фермери да изнасят своята продукция навън, за да се създават повече доходи тук, в България, за тях, това е дясна политика. Лява политика е това, което правеше правителството. То даде най-големите субсидии по време на прехода през миналата година и те дадоха най-лошите резултати. Това е лява политика.

В сферата на сигурността лява политика е това, което г-н Първанов повтаряше винаги на всички консултативни съвети при президента Петър Стоянов, когато се третираше въпросът за сигурността - че трябва да се обръща внимание и трябва да се воюва с битовата престъпност, от която хората най-много страдат, уличната престъпност и т. н., а ние тогава. . .

Ами то си е така, страдаме от битовата престъпност.

Да, но истинският противник е организираната престъпност, а не битовата. Знам, че страдаме от битовата престъпност. Но истинската цел на дясното противодействие на престъпността е организираната престъпна мрежа. Защото тя заплашва устоите на държавата. Защото тя разлага институциите. Защото тя се поставя над закона. Това е истинският противник. Десницата брани правовия ред в държавата и налага с желязна дисциплина този ред на всички останали. Това е дясна политика в сферата на сигурността. И категорично пресичане на всякакви претенции на генерали или олигархия на бившата Държавна сигурност да имат достъп до класифицирана информация и да има каквито и да било властови позиции в държавата. Категорично пресичане, категорично отстраняване от политическото ѝ представителство.

Имам чувството, г-н Костов, че бившата Държавна сигурност е някаква фикс идея за вас.

Не, не е фикс идея, тя е реалност.

Усещате я, смятате, че върви?

Не само я усещам, виждам я, виждам ѝ стъпките, виждам ѝ изявленията, виждам това, което правят. Те не са фикция. Това са хора, които имат много сериозни позиции в българския политически живот, в медиите, в икономиката, които имат много сериозно влияние.

Това не е ли врагът, който вие си измислихте, за да воювате срещу нещо?

Това е враг не само на българските правителства. Това е враг на цяла Източна Европа, която се опитва да влезе в Европейския съюз, като се отърве от този товар.

Вие говорехте за лявата и дясната политика. Какво се оказа, г-н Костов, че, нека да кажем, левият президент Георги Първанов в момента се опитва да спаси 3 е 4 блок на АЕЦ, а дясното правителство казва, че, ако ние тръгнем да отваряме отново тези глави, ще влезем. . .

Това, което казах за правителството, не го характеризира като дясно. Поведението на правителството в тези сфери, които имах възможност да анализирам пред вас, е поведение на ляво и либерално управление. По същество мерките са такива. Да отстъпиш на интернационалния интерес и да поставиш в услуга своя е типично ляво поведение. Десницата винаги брани националния интерес.

Значи обаче успяха да се обърнат представите ми за ляво и дясно, именно защото казах, че в момента президентът е като че ли единствената институция, която не иска да дава без бой реакторите и се опитва да направи нещо в рамките на своите правомощия?

Знаете ли, проблемът на Българската социалистическа партия по отношение на блокове 3 е 4 е бил винаги в това, че са били готови да спрат преговорите с Европейския съюз в името на запазването на някои реактори на АЕЦ, това е техният проблем, той е от друго естество.

4. Не съм изолационист. Коалиционната политика на СДС не трябва да е параван за частни и групови интереси

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?