Иван Костов: В медиите се водят черни кампании срещу пари

"Зловещата кампания срещу мен ми прилича на патология"

Иван Костов: В медиите се водят черни кампании срещу пари

Става все по-ясно, че в медиите се водят черни кампании срещу пари и по политическа поръчка, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов в четвъртък по повод неверни и манипулативни, по думите му, медийни публикации, които замесиха името му с това на "октопода" Алексей Петров.

Става дума за новини от поредното съдебно заседание по делото "Октопод" във вторник, на което свидетелства бившата шефка на застрахователния надзор Даниела Конова и изрази мнение, че ако вътрешният министър Богомил Бонев не е бил сменен, ЗК "Левски Спартак” нямало да получи лиценз. В редица сайтове и някои вестници като "Труд" и "24 часа" новината достига до читателите във вида "Иван Костов махнал Богомил Бонев, за да не спъва бизнеса на Алексей Петров”.

На специален брифинг в парламента Иван Костов коментира пред репортери: Излезе информация в медиите, че разследващият прокурор по делото срещу Алексей Петров Светлозар Костов е казал, че съм уволнил Богомил Бонев заради това, че бил против даването на лиценз.

В разговор с прокурора на пресцентъра на ДСБ, разпространен сред репортерите в Народното събрание, обвинителят категорично отрича пред медии или в съдебната зала да е коментирал действия или актове на Иван Костов като премиер. Той няма пряко отношение с даването на лиценза на застрахователна компания "Левски Спартак” преди 12 години. Името на бившия премиер е било споменавано в показания по делото от свидетели, претенции към г-н Костов не бих могъл да имам, уточнява прокурорът Костов.

"Медиите са длъжни да са компетентни, ако са свободни и отговорни, да знаят нещата, които се подразбират в обикновения човешки живот, да си дадат сметка, че няма как, който и да било чиновник, на каквато и да било позиция, да знае с какви аргументи аз съм сменил един министър на вътрешните работи”, каза Иван Костов.

Длъжни са медиите да са компетентни, защото, когато правят противното, тръгвайки срещу най-обикновената логика, срещу паметта на хората, постъпват много зле, допълни той.

Защо е бил освободен бившият министър на вътрешните работи станало ясно по-късно - когато по време на президентската кампания Петър Стоянов извади доклад срещу Бонев.

"Но искам да опровергая това нещо, за да се противопоставя на този, в някакъв смисъл, зловещ начин, по който се действа срещу мен, персонално. Започва да става необяснимо, прилича ми на патология. Направете справка кои са тези медии, няма да си изказвам подозренията”, каза Иван Костов.

Имаше един запис, който излезе във в. "Преса” наскоро (разговор на съиздателя на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов, чиято автентичност Павлов оспорва – бел.ред.), който по удивителен начин се потвърждава от тези публикации, продължи лидерът на ДСБ.

"Помня преди години едно изказване-пожелание - да се нахранят медиите (на тогавашния външен министър в кабинета "Костов" Надежда Нейнски -бел.ред). Какъв вой се надигна тогава, когато медиите се изживяваха като свободни и демократични. Когато издател на вестници казва, че "отрязал главата на политик по политическа поръчка” – няма никаква реакция, никой не обърна внимание, никой не попита - кой е дал политическата поръчка. Защо не се интересувате от тези неща”, попита Костов накрая на брифинга, без да очаква отговор.

Споделяне

Още по темата

Още от България