Иван Костов вижда риск от религиозна гражданска война в Европа

ЕС да вземе мерки срещу тероризма като в САЩ. Военното решение срещу ИД трябва да е арабско-сунитско, а гаранти да са големите държави в ООН

Иван Костов вижда риск от религиозна гражданска война в Европа

Ръководителят на Лабораторията за управление на риска и бивш премиер Иван Костов предупреди за опасност от религиозна гражданска война в Европа, ако европейските лидери не приемат мерките срещу тероризма и ограниченията на гражданските свободи, които САЩ въведоха след атаките на 11 септември 2001 г.

"Европейските граждани трябва да бъдат защитени с промени в конституциите на държавите им, които дават приоритет на сигурността пред свободата. В свят като днешния разрушаването на "Ислямска държава" не означава разрушаване на радикалния ислям, а може да стане спусък за религиозна гражданска война в Европа", каза Костов в четвъртък пред бТВ, коментирайки обявената от френския президент Оланд война срещу "Ислямска държава”.

Според него лишаването на терористите от територии трябва да стане от военни сили на мюсюлманските държави и по-конкретно арабско-сунитска коалиция. "Военното решение не може да е европейско, американско, руско, турско или иранско, а само арабско-сунитско", каза Костов и допълни, че след това държавите - членки на Съвета за сигурност на ООН трябва да гарантират резултата, включително и свобода на вероизповеданията на малцинствата.

Според него всяка държава трябва да излезе от това решение с абсолютни гаранции за правото на свободно вероизповедание за всеки гражданин. Това е решението на този конфликт.

Все пак той изрази оптимизъм за ситуацията: Задава се война на хоризонта, но силите са достатъчни да не се допусне това. "Не казвам, че лесно ще се стигне до решение, но има достатъчно голяма заинтересованост да се намери решение”, каза Иван Костов.

"Конфликтът е сериозен и може да бъде разгледан в няколко аспекта. Първият е, че това е тежък идеологически сблъсък. Той е религиозно-идеологически, но е преди всичко сблъсък на светогледи, на отношение към света. В този сблъсък и двете страни трябва да направят компромис. Кодът на европейското либертарианство очевидно катастрофира с действителността, защото той не може да ни ориентира в съвременния свят. Примери – не може свободата на индивида да се поставя пред сигурността на общността. Свободата не може да има приоритет пред сигурността. Невъзможно е мирно съжителство на общества извън справедливостта, която обаче се определя от един закон за всички".

Шариатът е невъзможен в Сирия, Ирак, във всяка страна, която е член на ООН, продължи с анализа си Иван Костов.

Държавната и общностна политика не може да се съобразява с културните различия. Мултикултурализмът не може да подменя правовия ред. Не е вярно, че културите са равностойни, каза Костов и допълни: "Истината е, че има няколко култури, които генерират прогреса на човечеството и мюсюлманската култура не е доказала, че е една от тях. Това, което правят - да търсят целия принос на халифата в миналото, става за сметка на кражба на историята на Византия. Защото вместо нея се представя наследството от класическата древност, взаимствано от халифата. Културите не са равностойни исторически. Компромисът трябва да направят еврпейските либертарианци".

Между радикалния ислям и умерения ислям няма ясно разграничение, посочи Иван Костов.

След атентата срещу "Шарли Ебдо” арабските студентки в Сорбоната сложиха забрадки в знак на солидарност. Умерените ислямисти не се съпротивляват срещу това, че радикалният ислям е насочен преди всичко срещу техния начин на вероизповедание, допълни той.

Умерените ислямисти трябва сами да формират и защитят своята мирна форма на вероизповедине. Това може да стане, ако направят компромиси от тяхна страна – да се откажат от политическия ислям", смята бившият премиер.

По думите му точно ислямът като политически ислям е в основата и поражда гражданските религиозни войни.

Ислямът трябва категорично да се отдели от държавата, заяви Иван Костов.

"Шериатът не може да има върховенство над Хартата за правата на човека на ООН. Неприемливи са отговорности без права, каквото изповядват те, недопустимо е неравноправието на жените, недопустими са нормите на шериатското право – рязането на ръка, убиването с камъни за изневяра. Това е недопустимо. Коранът оправдава робството, ограничават се правата и свободите на малцинствата. Целият цивилизован свят ще въстане срещу това да се оправдава робството и да се ограничават правата и свободите на малцинствата в тяхното вероизповедание. Самите мюсюлмани трябва да се присъединят към цивилизования свят като обявят всички форми на радикален ислям за терористични", коментира Иван Костов в предаването "Лице в лице" на бТВ.

Компромисът, който трябва да направи ислямът, не е с християнството, а с целия свят.
Този компромис първи е направил Мохамед. Пророкът е гарантирал всички права на християните – и живота им, и вероизповединето им, и да се придвижват, дори правото да се защитават до сетния ден. Компромисът е започнат още тогава и е спрял – той трябва да се продължи, посочи Костов.

Европейските политици и общества не разбраха американското политическо решение да се обяви война на тероризма преди 14 години, не видяха огромните финансови ресурси, които САЩ хвърлиха в тази война, не приеха ограничаване на свободите в името на гражданите на САЩ, припомни бившият премиер.

Очевидно е, че Русия не може да установи мир в Близкия Изток, дори и с Асад. Това не може да се случи и ако е със САЩ, не може и с ЕС. Мир, установен отвън в този аробско-сутински свят ще бъде посрещнат с много остра съпротива, няма да бъде приет като справедлив мир, смята той.

Помолен да коментира резултатите от местните избори Костов, който е бивш председател на ДСБ, показа графики, от които се вижда, че най-малко загубилата парламентарно представена политическа формация е Реформаторският блок, а най-много - ДПС. Според негови изчисления, ако изборите бяха днес, ГЕРБ и Реформаторите щяха да получат стабилно мнозинство от 134 депутата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?