Иван Костов: За правителството ще е голям риск, ако приеме, че ДПС е скрит партньор

Иван Костов. Сн. БГНЕС

Новото правителство е изправено пред няколко риска, които трябва да преодолее, за да има успешно управление, коментира бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов.

"Първият риск е това да приеме, че ДПС е скрит или спящ партньор", каза Костов по време на посещение в Монтана.

Според него в момента в българското общество има голямо недоверие към ДПС и ако то разпознае някакво участие на ДПС във властта, то това няма да е добре за правителството.

Друг риск е недоверието на някои от партиите, участващи в правителството, към неговия премиер Бойко Борисов.

Ако Борисов даде поводи за недоверие в него, каквито е давал в миналото, това пак няма да е добре за кабинета, коментира Костов, цитиран от БТА.

Следващ риск според бившия премиер е способността на правителството да направи необходимите реформи.

Секторите, в които има най-голяма нужда от реформи - здравеопазване, образование и съдебна система, са в ръцете на реформаторите. Защо изявените фигури на ГЕРБ не се наеха да застанат начело на тези министерства, попита риторично Костов.

Следващи рискове за правителството са усложнената външна обстановка - двете войни в близост до нашата граница и бежанците. Риск е и тежкото наследство от предишните управляващи, обяви бившият премиер.

Той коментира, че обстановката пред новото правителство е сложна и то трябва да се справи, за да оправдае направения компромис при сформирането си.

Споделяне

Още по темата

Още от България