Иван Кръстев е сред стоте най-влиятелни мислители в престижна класация

Иван Кръстев. Сн. БГНЕС

Българският политолог Иван Кръстев е един от 10 най-влиятелни мислители в света на възраст под 50 години и е на 63-та позиция сред стоте интелектуалци в света с най-голяма обществено влияние.

Класацията е част от "Глобалната карта на водещите мислители" за 2013 г., изготвена от швейцарския изследователски институт Gottlieb Duttweiler Institute (GDI), който е част от фондацията Im Grüene, отбелязва "Капитал" в петък.

За поредна година анализаторите от влиятелния тинк-танк подреждат водещите мислители по света – хората, които задават курса на съвременния дебат за бъдещето на обществото и на икономиката.

При изготвянето на "Глобалната карта на водещите мислители" за 2013 г. анализаторите от GDI и компанията Galaxyadvisors измерват влиянието на над 200 мислители от различни дисциплини от цял свят. Във финалните 100 с идеите си за демокрацията и доверието попада и председателят на управителния съвет на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев.

Кръстев е единственият българин сред водещите 100 и заема 63-та позиция в класацията. Българският политолог е посочен и като един от 10-те най-влиятелни интелектуалци извън Западния свят заедно с имена като словенския философ Славой Жижек, индийската писателка и активист Арундати Рой и перуанския писател, публицист и политик Марио Варгас Льоса.

Начело на подреждането е бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, който е и един от малкото политици, попадащи в класацията. В челната тройка на най-влиятелните мислители по света са още германският социолог Юрген Хабермас с идеите си за структурната трансформация на публичната сфера и австралийският философ Питър Сингър с вижданията си за утилитарната етика.

Споделяне

Още от Общество