Иван Кръстев: Очаквам координирани действия за ограничаване влиянието на ДПС

През последните дни представители на ДПС и на дискусионния клуб Новото време върнаха в центъра на политическия дебат в България темата за промени в кабинета. СДС директно поиска с декларация в парламента да бъде сменен министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Всичко това става само дни след оповестяване на резултатите от местните избори, а политическите партии в България вкупом се застраховаха, че няма да търсят предсрочни парламентарни избори. По тази тема българската редакция на Би Би Си разговаря с политолога Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии.

Дали прогнозите, че местният вот ще ускори предсрочните парламентарни избори, са се оказали погрешни?

На този етап никой като че ли не си е поставял за основна цел свалянето на правителството и предизвикването на предсрочни избори. Но това не значи, че правителството не може да падне или не може да има предсрочни избори. Веднага след изборите виждаме една нова политическа активност и извън, и вътре в парламента, която може да размести пластовете по начин, който да доведе до предсрочни избори, без някой непременно да иска това. От една страна, Движението за права и свободи засили натиска си за участие в изпълнителната власт - това може да се създаде определена криза вътре в управляващата коалиция. От друга страна, Българската социалистическа партия досега тя като че ли гледаше на следващото си участие във властта като една почти решена коалиция с ДПС. БСП все повече се появява страх социалистическата партия да стане заложник на ДПС в една такава коалиция и въпросът какво ще се случи вътре в парламентарната група на НДСВ като че ли ще бъде един от основните.

В тази посока ли са и последните сигнали от Емил Кошлуков и от Новото време?

По-скоро Новото време се опитва стратегически да се преконфигурира и мисли за следващите избори когато и да са те. Това, което наблюдаваме, е една засилваща се политика на изнудването. Единственият начин да получиш власт над правителството в рамките на правителственото мнозинство е да бъдеш срещу правителството.

Тези сигнали, които идват сега от ДПС, не говорят ли, че в бъдеще то ще се опитва да бъде и водеща политическа сила в една коалиция?

Големите политически сили толкова много свиха ядрата си, че ДПС, което беше малка политическа сила, постепенно се превърна в средно голяма политическа сила. Появи се една ситуация, в която се видя, че, първо, от една страна влиянието на ДПС е много по-голямо, отколкото електоралната ѝ тежест, но второ, че ДПС започва много успешно да мобилизира един особен конформистки блок вътре в административните икономически и политически елити. Посланието, което ДПС изпраща към всички, е - подкрепете нас, защото независимо от това кой ще спечели изборите, ние ще бъдем със сигурност в правителството. Затова аз очаквам следващите месеци координирани действия, които да се опитат да ограничат влиянието на Движението за права и свободи върху някои административни и икономически процеси.

Вие споменахте предсрочните парламентарни избори. Това е единият вариант да се смени управлението. Напоследък, включително и президентът Първанов се включи с един алтернативен метод - разширяването на състава на правителството и вкарване на повече експерти в него. Това вариант ли е за развитие на политическата ситуация?

Ситуация като тази сигурно има много варианти, но това не ми прилича на работещ вариант. Как да направят правителството по-експертно от това, което то е в момента? До голяма степен почти всички фигури вътре влязоха и бяха избрани като експерти, а не като политически фигури. Второ, как влизането на външни експерти разширява социалната база, подкрепата за правителство, увеличава парламентарната подкрепа? Има ли готовност БСП или СДС, или групи от тях да подкрепят това правителство? Разбира се, че ако, примерно, БСП е готова да влезе в правителството, ситуацията ще се стабилизира, но дали така ще се увеличат избирателните перспективи пред БСП - това ми се вижда също доста спорен момент. Въобще вариантът, който ми се вижда за жалост най-реалистичен, но не непременно най-добър за обществото, е една ситуация, в която никой няма интерес или воля да свали правителството, но в същото време никой няма желание или готовност да подкрепи правителството за решаване на някои от тежките политически проблеми в страната. Предстои приватизация на енергетиката, така че ние по-скоро може би ще наблюдаваме едно малцинствено правителство, което ще бъде удържано с различни скрити или открити ад хок мнозинства, което ще остава на власт, но все по-трудно ще управлява.

Коалиция на желаещите по-добре, отколкото отказ от отговорност, не дори запазване на статуквото?

Един битов аргумент, който никога не трябва да се забравя - в политиката не участват само партии, в политиката участват хора. Този парламентът има мнозинство от хора, които знаят, че няма да бъдат в следващия парламент - от различни политически сили. Това прави предизвикването на предсрочни избори много трудно. За жалост не е изключено да има политическа агония, в която никой не иска открито да подкрепи едни или други действия на правителството, включително и собственото му мнозинство, но от друга страна, никой не е готов да поеме отговорността за свалянето на това правителство.

Излъчено по Би Би Си

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?