Иван Кръстев: Ограниченията в закона за евровота са спорни

Иван Кръстев: Ограниченията в закона за евровота са спорни

Въвеждането на ограничения за участието на български граждани в изборите за Европейски парламент (ЕП) е спорно от конституционна гледна точка, но неизбежно от политическа гледна точка, коментира в понеделник пред Нова телевизия политологът от Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев.

Той припомни, че в българската конституция не са предвидени избори за ЕП, откъдето произтича спорният момент с приетия принцип на отседналост – във вота да участват само български граждани, които през последните три месеца са живели в България или друга страна от ЕС.

Въпросът има и морално измерение, тъй като все повече хора напускат страната. Как тези хора са свързани с България е въпрос, на който тепърва ще трябва да отговаряме. Затова, според политолога, съществува проблем с ограничаването на българското гражданство.

От политическа гледна точка гласуването на спорния текст е било неизбежно, смята Иван Кръстев. “В обществото се консолидираха определен тип настроения срещу ДПС. В България няма консенсус за това дали да бъде забранено ДПС, но хората имат усещането, че могат да наказват всички останали партии, докато ДПС винаги е вътре в играта. Ако става въпрос за игра на карти, хората имат усещането, че ДПС е с белязани карти”, посочи Кръстев.

Той е на мнение, че отсега нататък ще има натиск върху българските партии.

Четвъртото измерение, свързано с приетия текст, е международното, свързано с усещането, че Европейският съюз е повлиял на взимането на решението за гласуване на този закон, което е неправдоподобно, коментира Кръстев.

“Рискуваме да попаднем в капан, България трябва да си зададе въпроса ние ли ще сме страната, която ще е говорител на основните антитурски настроения в Европарламента, и дали искаме да сме като Кипър. Има огромна опасност и никой не печели, ако дебатът се плъзне по тази плоскост”, посочи той.

Относно изказването на премиера Сергей Станишев, че БСП не се страхува от предсрочни избори и те могат да се съчетаят с изборите за евродепутати, Кръстев коментира, че обикновено, когато един премиер казва, че е готов да отиде на предсрочни избори, то се приема като блъф и в действителност е така. Но за Станишев това може да се окаже най-добрият вариант и БСП може да се раздели от ДПС, смята Кръстев.

Влизането в ЕС доведе до дестабилизация във всички страни от първата вълна, Станишев има интерес да отиде на предсрочни избори веднага, за да престанат настроенията, посочи Кръстев.

Споделяне

Още по темата

Още от България