Иван Кръстев: Ограниченията в закона за евровота са спорни

Иван Кръстев: Ограниченията в закона за евровота са спорни

Въвеждането на ограничения за участието на български граждани в изборите за Европейски парламент (ЕП) е спорно от конституционна гледна точка, но неизбежно от политическа гледна точка, коментира в понеделник пред Нова телевизия политологът от Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев.

Той припомни, че в българската конституция не са предвидени избори за ЕП, откъдето произтича спорният момент с приетия принцип на отседналост – във вота да участват само български граждани, които през последните три месеца са живели в България или друга страна от ЕС.

Въпросът има и морално измерение, тъй като все повече хора напускат страната. Как тези хора са свързани с България е въпрос, на който тепърва ще трябва да отговаряме. Затова, според политолога, съществува проблем с ограничаването на българското гражданство.

От политическа гледна точка гласуването на спорния текст е било неизбежно, смята Иван Кръстев. “В обществото се консолидираха определен тип настроения срещу ДПС. В България няма консенсус за това дали да бъде забранено ДПС, но хората имат усещането, че могат да наказват всички останали партии, докато ДПС винаги е вътре в играта. Ако става въпрос за игра на карти, хората имат усещането, че ДПС е с белязани карти”, посочи Кръстев.

Той е на мнение, че отсега нататък ще има натиск върху българските партии.

Четвъртото измерение, свързано с приетия текст, е международното, свързано с усещането, че Европейският съюз е повлиял на взимането на решението за гласуване на този закон, което е неправдоподобно, коментира Кръстев.

“Рискуваме да попаднем в капан, България трябва да си зададе въпроса ние ли ще сме страната, която ще е говорител на основните антитурски настроения в Европарламента, и дали искаме да сме като Кипър. Има огромна опасност и никой не печели, ако дебатът се плъзне по тази плоскост”, посочи той.

Относно изказването на премиера Сергей Станишев, че БСП не се страхува от предсрочни избори и те могат да се съчетаят с изборите за евродепутати, Кръстев коментира, че обикновено, когато един премиер казва, че е готов да отиде на предсрочни избори, то се приема като блъф и в действителност е така. Но за Станишев това може да се окаже най-добрият вариант и БСП може да се раздели от ДПС, смята Кръстев.

Влизането в ЕС доведе до дестабилизация във всички страни от първата вълна, Станишев има интерес да отиде на предсрочни избори веднага, за да престанат настроенията, посочи Кръстев.

Още по темата
Още от България