Иван Кръстев прогнозира промени в кабинета

Иван Кръстев прогнозира промени в кабинета

След тези избори ще има промени в правителството, коментира пред БНТ политологът Иван Кръстев резултатите от вота за Европейски парламент.

По думите му положителното от вота е, че и управляващите, и опозицията не могат да си позволят да се държат както досега.

В момента има криза в твърдото ядро на БСП, защото тя губи гласове от това, което обикновено се определя като неин твърд електорат, смята Кръстев. Електоратът на левицата не се чувства заплашен и затова не гласува.

Според него победата на ДПС е най-тежкото предизвикателство за левицата, по-тежко дори и от една евентуална победа на ГЕРБ.

Последните резултати показват, че първите три места са изключително оспорвани, но на първо място социолозите поставят ДСП с 26.3% пред левицата – 25.1% и ГЕРБ с 25%.

Тази нова ситуация се дължи на факта, че много от избирателите не се интересуват от политика. Реално вотът за ДПС не се е променил, смята Кръстев. Още повече, че хората разбраха, че проблемите се решат като излезеш на стачка 10 дни преди изборите, а не като идеш да пуснеш своя глас в урната, отбеляза той.

ДПС знае кой точно е неговият електорат. Проблемът на другите политически партии е, че те определят електората си чрез социологическите проучвания, заяви още Кръстев.

Той смята, че засега не е ясно каква политическа алтернатива е ГЕРБ. По думите му на тези избори ДПС постигна всичко, което искаше, но това може да мобилизира силен националистически вот.

Всички тези въпроси ще бъдат решавани в политическа ситуация, която ще е предизборна с оглед предстоящите местни избори наесен.

Единственото сигурно към момента е, че БСП има сериозен проблем, коментира социологът Кънчо Стойчев от "Галъп", но според него засега не може да бъде посочен победител в изборите за ЕП.

БСП имат шанс, ако признаят проблема и го решат, но са необходими бързи и радикални действия, каза Стойчев. Той отново акцентира, че БСП трябва да реши въпроса за морално-политическата отговорност в скандала между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и директора на НСлС Ангел Александров около столичната "Топлофикация".

Всеки втори българин е гласувал за една от партиите от тройната коалиция, каза Стойчев през бТВ и добави, че няма друга партия насреща, която да може да представи нещо такова.

Според политолога Огнян Минчев смяната на лицата в политиката вече не е достатъчна за избирателите. Проблемът е, че институциите не работят ефективно, а не дали един политик е добър или не.

ГЕРБ е доста разнородна партия, коментира социологът от “Алфа рисърч” Боряна Димитрова, като посочи, че за тази партия са гласували 14 на сто от гласоподавателите на СДС от предишни избори,  12 на сто от избирателите на "Атака", както и значителна част от привържениците на НДСВ.

Ивайло Дичев отбеляза, че резултатите от днешния вот показват, че е умряла десницата на прехода и се е родила нова десница, което той счита за нещо нормално. Тази десница прилича по нещо на новата десница във Франция, където нейният лидер също бе от средите на МВР, направи паралел той с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според Евгени Дайнов не трябва да се драматизира кой колко е получил при гласуването, нито каква кампания е водил.

Основните опитни партии като БСП, ДПС, СДС, ДСБ стартираха кампаниите си по европейски, разяснително и позитивно. Избухналите скандали издърпаха европейското чердже под краката на политиците и те бяха принудени да пренастроят кампаниите си.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?