Иван Кръстев: Терористичните атаки сега са по-малко, отколкото през 70-те

Ако ЕС се разпадне, България ще се мутризира, смята Андрей Райчев

Иван Кръстев: Терористичните атаки сега са по-малко, отколкото през 70-те

Терористичните атаки в съвременния свят са в пъти по-малко от тези, извършвани през 70-те години на миналия век. Това смята политологът Иван Кръств, който гостува в предаването на БНТ "Панорама" в петък вечерта.

"Всичко, което прави Европа привлекателна, е това, което я застрашава. Терористичните акции сега са в пъти по-малко от 70-те години. Подкрепата за ИД в мюсюлманските страни не надхвърля 15%. Фракция "Червена армия" в Западна Германия през 70-те години имаше 30%. Огромната тревожност не е свързана с едно или друго нещо, което се случва. Това, което искаме се е случило, но не е така както го искаме", каза Кръстев.

По думите му, колкото повече даден политически проект, в случая ЕС, изглежда като даденост, толкова повече се увеличава опасността от разпад.

"Преди две или три години самият разговор за ЕС да се разпадне изглеждаше ексцентричен. Големият проблем е, че социалната държава не може да поема хора отвън. Америка интегрира, защото не е социална държава. За да можеш да се справиш в съвременния свят трябва да се откажеш от всичко, което харесваш", коментира политологът.

Според него най-големият проблем е "нашата собствена невъзможност да си представим бъдещето".

"18% от германците и 29% от французите са готови да защитават собствената си страна. Цялата европейска култура е изградена върху идеята: "Горко на нация, която е изградена от герои". Трябва да има граждани, които да са готови да донасят на властите всичко, което ги притеснява. Доноснкът е основна фигура в борбата с тероризма", каза още Кръстев, добавяйки, че подобна идея не се приема добре в България.

"Единственото, което бих предложил, е хората да не се успокояват с хапчета, тъй като, първо, това е скъпо и, второ, вече има доста медицински изследвания, че успокояването с хапчета има негативни фактори. Според мене въпросът не е да се успокоим, а да се опитаме да си дадем представа за това, което става, за да се опитаме да говорим малко по-спокойно, тъй като понякога имам усещането, че толкова много се страхуваме, че приличаме на тоя литературен герой, който извършил самоубийство пред страх от смъртта", заяви в края на интервюто си политологът.

Според социолога Андрей Райчев пък за страната ни няма пряка заплаха, тъй като "тук към чужденците няма отношение като към бивши роби".

"За България заплахата е разпадът на Европа. Ако се разпадне Европа, шансът ни е Америка. Хората, които стискат палци Европа да се разпадне, са глупаци. Не мисля, че Европа ще се разпадне. Проблемът е, че не намира сили да поеме своя курс. Европа за нас е и вътрешен фактор. Българите без Европа общо бъдеще не виждат. Ако това се махне тук ще се мутризира за месеци, както през 90-те", каза Райчев пред "Панорама".

Според него миграционният поток в момент няма общо с терористичните атаки в Европа, въпреки че след няколко поколения "внуците на тези мигранти ще стрелят".

"Сега имаме от 20 години внос на долната класа. Те внасят работниците си. Тези, които бачкат, са чужденци и се чувстват страшно зле. Не защото полуачват малко пари, а защото не са хора, те са долна класа. Тази класа, емигрантите, стрелят. Това е историята на човечеството", смята Райчев.

Социологът добави, че в Америка също емигрират милиони хора, но те стават американци, докато емигриралите в Европа не стават европейци. 

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?