Иван Ласкин бе изпратен в последния му път

Последно сбогом с бунтаря с остър език си взеха приятели и колеги, сн. БГНЕС

Близки, приятели и колеги оказаха почит и се поклониха във вторник пред тялото на актьора Иван Ласкин в столичния храм "Св. Седмочисленици", след което го изпратиха в последния му път.

Тъга, обич, спомени за хапливия му език, самоиронията, честността му и множеството негови роли, с които завинаги ще остане в българското кино и театър, споделиха присъстващи на поклонението. Сред тях бяха колеги актьори, министърът на културата Боил Банов, с когото са били съученици, Калин Сърменов, председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов, режисьорът Теди Москов, Ути Бъчваров и други представители на гилдията.  

48-годишният Ласкин почина на Богоявление във Военномедицинска академия, след като прекара последните 10 дни в реанимацията на болницата с тежка чернодробна недостатъчност. Актьорът с открития поглед и острия език, който завинаги ще остане в сърцата на зрителите като Васко да Гама от село Рупча, не успя да спечели последната битка в живота си.

Символ на поколения българи. Човек извън рамките. Честен и добър. Верен приятел. Безкомпромисен, със страхотно чувство за хумор, с много ирония. Човек, който винаги казваше това, което мисли. Така го описаха негови приятели, дошли за опелото в църквата.

"Много умно момче беше, много талантлив“, каза министърът на културата Боил Банов, цитиран от БГНЕС. По думите му изключителният талант на Ласкин се виждал още в училище.

"Такъв беше честен, прям - ние това често наричаме скандално. Не, много боли истината и повече ще ни липсват хора, които казваха истината. На мен лично той ще ми липсва. Имах нужда от такъв човек. С него ще си отиде парченце от истината на тая държава, от мъжкарлъка да можеш да го казваш. Човек, който не влизаше в рамки, но беше честен, добър, никому лошо не е сторил, готов беше да раздели залък с приятели“, каза бившият министър на културата Вежди Рашидов.

"Той не направи никакъв компромис и до последния си ден, човек със страхотно чувство за хумор, с много ирония, човек, който винаги казваше това, което мисли и в крайна сметка годините на трудната демокрация по един или друг начин си отмъстиха, заради неговата честност и прямост", каза Ути Бъчваров.

Иван Ласкин оставя ярка следа както в киното, така и в театъра. На 16 години той влиза в емблематичния тв сериал "Васко да Гама от село Рупча” и през 1986 г. става истинска звезда за тийнейджърите. По-късно завършва ВИТИЗ. Участва в сериали като "Хайка за вълци” и "Дунав мост”, където също направи незабравими роли. Игра на сцените на Народен театър "Иван Вазов", Театър Българска Армия, Малък Градски Театър "Зад канала" и много други.

За няколко поколения български деца Иван Ласкин ще остане завинаги Васко да Гама от село Рупча. За близките си той беше бунтарят, който не можеше да държи езика зад зъбите си.

Последният дом на актьора е на Алеята на творците в Централните софийски гробища.

Споделяне

Още от Общество