Иван Рибкин се появи, но въпросителните около внезапното му изчезване остават

Руският кандидат - президент, за когото миналата седмица беше съобщено, че е изчезнал, отговори на един въпрос от тази политическа загадка, когато се появи на едно заснежено летище край Москва - той е жив. Обаче хвърли малко светлина около все още съществуващите въпросителни по случая.

Защо Иван Рибкин отиде в Украйна? Защо не е уведомил жена си, или предизборния си щаб? Ще се опита ли да води достоверна предизборна кампания след всичко това?

Часове след като Централната избирателна комисия регистрира в събота кандидатурата на Рибкин, от неговия предизборен щаб заявиха, че нито те, нито съпругата му са виждали и следа от него от четвъртък. Шофьорът и охранителите му са го оставили пред дома му, обаче докато жена му се прибере у дома, той изчезнал, съобщиха от щаба.

В неделя бе подадено официално заявление за изчезването му и в понеделник полицията започна разследване за убийство, но няколко часа по-късно го прекрати, мотивирайки се с липса на доказателства. В следобеда на същия ден един руски депутат заяви, че 57-годишният Рибкин е бил открит в курорт край Москва. Нямаше го.

Рибкин - проблематичен либерален кандидат за съперник на президента Владимир Путин, във вторник се обади по телефона на мениджъра на неговата предизборна кампания Ксения Пономарьова, за да ѝ каже, че е в Киев. Обясни, че заминал за там за няколко дни, за да си почине и ще се върне същата вечер на московското летище Домодедово.

Вместо това той пристигна на московското летище Шереметиево 1 и в кратко изявление пред репортери, не спомена нищо за това, че е бил в Киев, за да си почине. Вместо това политикът направи плахи и неясни изказвания, които да покажат, че неговото отсъствие не е било по собствено желание.

"През 15-те години откакто съм в политиката не съм бил свидетел на подобен деспотизъм", заяви той.

Рибкин, който настоява Кремъл да преговаря с чеченските бунтовници, каза, че се връща в такова състояние " като че ли съм бил на много труден кръг чеченски преговори. Много съм доволен, че се завърнах."

Попитан дали" е бил възможен и друг изход" той заяви: " Не знам, може и да е бил възможен", намеквайки, че би могъл и да не се завърне. Що се отнася до възможността да оттегли кандидатурата си от президентските избори на 14 март, той каза: "Да, мисля по този въпрос." Не обясни защо.

Относно възможностите му за привличане на гласове не би могло да се каже, че Рибкин е голямо предизвикателство за Путин, който се очаква да бъде избран лесно за втори мандат. Личната популярност на Рибкин не е особено голяма и той е известен с яростните си критики на далеч по-популярния сегашен президент.

Освен това неговата партия Либерална Русия (нерегистрирана официално, бел.прев.) се финансира от намиращия се в изгнание магнат Борис Березовски, когото много хора не обичат.

Докато загадката около Рибкин остава, руски политически наблюдатели изказаха няколко възможни предположения : че изчезването му е инсценирано като политически трик, целящ дестабилизация преди изборите, че е станал жертва на интриги в собствената си партия Либерална Русия, или че е бил обект на политически мотивирана атака от руските служби за сигурност.

Лидерите на Либерална Русия заявиха, че е не е вероятно Рибкин да е инсценирал изчезването си в опит за увеличаване на популярността си. Березовски, който е дългогодишен критик на руските служби за сигурност отново ги посочи с пръст, намеквайки в интервю, публикувано в понеделник в ежедневника "Комерсант", че те знаят нещо за изчезването на Рибкин.

Във вторник Березовски заяви пред радио "Ехото на Москва", че е говорил с Рибкин след като се е появил и че той му казал, че бил уморен и заминал за Украйна на гости при приятели.

Березовски направи това изказване след като Рибкин беше цитиран да казва: " Имам право на два три дни личен живот. Миналата седмица реших да се отърва от шумотевицата около мен. Оставих плодове и пари на жена ми, която сега е заета с гледане на внуците, но не ѝ казах нищо, смених си сакото, качих се на влака и заминах за Киев", заяви Рибкин според агенция Интерфакс.

Березовски, който сега живее в Англия, където получи политическо убежище, заяви, че винаги е считал Рибкин за "много отговорен" човек и добави, че " ако се окаже, че случилото се е някаква негова лудория, тогава с политическата кариера на Рибкин е свършено.

Що се отнася до Рибкин неговият последен коментар на летището беше: Съжалявам, че всичко това накара дъщеря ми да плаче. Обаче благодаря на бога, че съм тук."

*По БТА

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?