Иван Станчов и Андрей Пантев предложени за орден "Стара планина"

Иван Станчов и Андрей Пантев предложени за орден "Стара планина"

Правителството предлага на президента да награди бившия външен министър Иван Станчов с орден "Стара планина" - първа степен за "изключително големите му заслуги към България и по повод 80 години от рождението му".

Иван Станчов е роден на 1 април 1929 г. в София. През 1943 г. семейството му емигрира в Швейцария, а от 1946 г. се установява в САЩ. Завършва история и политически науки в университета Джорджтаун във Вашингтон и икономика и мениджмънт в Нюйоркския университет.

През март 1990 г. Иван Станчов се завръща в България. В периода 1991-1994 г. е посланик на България във Великобритания и Северна Ирландия, след което е посланик за специални поръчения. Министър на външните работи е в служебния кабинет на Ренета Инджова. През 1999 г. е съветник по външнополитическите въпроси на президента Петър Стоянов, а през 2002 г. е назначен за член на Консултативния съвет за европейска интеграция.

През 1994 г. Иван Станчов създава във Варна фондация "Карин дом” – център за деца със специални нужди. Участва и в ръководството на сдружение "Гаврош”, което се грижи за безпризорните деца във Варна и областта.

Избиран е и в Управителните съвети на редица български и международни организации, основател и член на Атлантическия клуб в България, на Българския Антарктически институт, както и на Балканския политически клуб. Той е българският представител в Консултативния съвет по въпросите на бизнеса към Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Кавалер е на Ордена на Почетния легион на Франция (1995 г.) и на Големия кръст на Рио Бранко, Бразилия ( 2002 г.).

Правителството предлага на президента да награди и проф. Андрей Пантев с орден "Стара планина" първа степен "за особено значимите му заслуги за развитието на българската наука и култура и по повод 70 години от рождението му".

Андрей Пантев е роден на 26 март 1939 г. в с. Раковица. Завършил е специалност "История” в Софийския университет "Св. Климент Орхидски” през 1961 г. Става кандидат на историческите науки през 1967 г. с труда си "Английската политика към България 1878-1894”. Специализира в Англия през 1967 г. и в САЩ през 1979 г. Старши научен сътрудник по нова българска история в Института за история при БАН от 1974 г. и доцент в Историческия факултет на Софийския университет, доктор на историческите науки през 1985 г. с труда си "Българският въпрос във Великобритания и САЩ 1876-1903”.

Професор е по нова и обща история в Историческия факултет на Софийския университет от 1985 г.

Депутат от гражданската квота на Коалиция за България в 40-то народно събрание.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?