Иван Тодоров – Доктора бе застрелян в София

Иван Тодоров – Доктора бе застрелян в София

Подсъдимият за пране на пари бизнесмен Иван Тодоров – Доктора стана жертва на поредното показно убийство в София, станало малко преди 14 ч. в сряда.

41-годишният Иван Тодоров е застрелян на място, докато пътувал в черен джип марка Порше “Кайен” на ул. “Червена стена” в кв. “Лозенец”. Шофьорът на автомобила Васил Стоянов (36 г.) е ранен и откаран във Военно- медицинска академия. От тялото му са извадени над 10 куршума и е в критично състояние.

Това се случи въпреки взетите извънредни мерки за сигурност поради официалната визита на турския президент Ахмет Недждет Сезер у нас.

Разностранните контакти на Доктора

Доктора оцеля при кървав атентат през пролетта на 2003 г., когато бронираният му Мерцедес бе взривен на бул. “Цариградско шосе”. Тогава загина неговият шофьор, а в багажника бяха открити скандалните снимки от яхтата в Монако, където Иван Тодоров е в компанията на бившия финансов министър Милен Велчев, бившия транспортен министър Пламен Петров и депутата от НДСВ Мирослав Севлиевски.

Срещу Доктора се води дело за пране на 99 млн. лева през свързаната с него финансова къща “Амигос”. Той е разследван за контрабанда на цигари, срещу него се водиха и дела за побой и отвличане на хасковски бизнесмен.

Доктора бе известен и с близките си връзки с приятеля на царя - бизнесмена Спас Русев, както и със сина на бившия югославски президент Слободан Милошевич - Марко Милошевич, за който тези дни сръбски вестници писаха, че имал канал за контрабанда на цигари през България.

Заедно с Иван Тодоров за пране на пари е съден и съдружникът му Петър Петров – Пепи Амигото, който е индиректно свързан с настоящия заместник-вътрешен министър Камен Пенков чрез приятелката си Ася Зафирова. Зафирова е съсобственик и съуправляващ във фирмата на Пенков “Куатро – БГ”, а освен това е известна с близките си отношения с ВАИ холдинг (силовата групировка ВИС -2), отново чрез съдружие – с Габриела Цветина, съпруга на Николай Цветин, един от ръководителите на ВАИ холдинг. През последните години Доктора е бил в конфликт с Амигоса.

Мишена на Маргините

Доктора бе обявен за една от трите мишени на свързаните със СИК братя Красимир и Николай Маринови (Маргините), които в началото на ноември бяха задържани по обвинения в подготовка и организиране на убийството на Доктора, на о.з. ген. Любен Гоцев и бизнесмен Никола Дамянов, близък до групировката ТИМ.

Полицията издирва двама заподозрени

На мястото на инцидента в столичния квартал “Лозенец” пристигнаха полицаи, криминалисти, градският прокурор на София Бойко Найденов и неговият заместник Николай Кокинов.

Колата, която е собственост на съпругата на Доктора, е с изпочупени от куршумите предни стъкла.

Според не потвърдена информация, друг автомобил е пресякъл пътя на Доктора, след което от близките храсти са излезли двама въоръжени и са стреляли близо 30 пъти в дясното стъкло на джипа.  

Полицията издирва бял лек автомобил Ауди със софийска регистрация, с който най - вероятно са избягали двамата убийци на Доктора. По първоначални данни СДВР единият е висок около 180 см, на около 30 години, с дълга черна коса и черни мустаци. Другият мъж е бил с яке и бейзболна шапка, също почти толкова висок.

Изходните пътни артерии на София бяха блокирани от полиция, която извършва проверки.

Лекарите, пристигнали на мястото на инцидента, казаха, че Доктора е прострелян "от главата до петите". Убийството стана близо до строеж, на които е имало над 20 работници и вероятно те са били свидетели на инцидента.

Клиентът ми не е казвал да са му отправяли заплахи, каза пред БТА Виктор Михайлов, един от адвокатите на Иван Тодоров.

Делата срещу Доктора

Иван Тодоров бе определен като един от тримата най-големите контрабандисти в България от бившия вътрешен министър и настоящ министър на правосъдието Георги Петканов.

През февруари 2005 г. срещу Доктора и бившите му съдружници Петър Петров-Амигото и братята Дойчин и Димитър Мирянови бе повдигнато обвинение за пране на пари , придобити от контрабанда на цигари за 50 милиона евро. Парите от трафика на произведени в арабски страни цигари, който бил насочен към Македония, са внасяни в български банки и с фалшиви търговски договори са разпращани в трезори по цял свят.

На Иван Тодоров бе наложена забрана да напуска страната и парична гаранция в размер на 15 000 лева.

Преди няколко дни Върховния касационен съд отмени 5-годишната присъда “лишаване от свобода”, наложена на Тодоров за отвличането на хасковския бизнесмен Милослав Кръстев.

Поредният разстрел става в момент, когато МВР отчита спад на престъпността и показните убийства вследствие на специалните мерки, въведени от министерство след покушението срещу банкера Емил Кюлев в края на октомври м.г. В същото време България е под усилено наблюдение на Европейската комисия, която иска от страната да покаже напредък в борбата с престъпността преди публикуването на мониторинговия доклад тази пролет.

Споделяне

Още по темата

Още от България