Иван Тотев се забърка в нов скандал със записи, прокуратурата се заема с тях

Кметът на Пловдив обяснява пред активисти на ГЕРБ как нарочно се вземат "брутално незаконни решения"

Иван Тотев. Сн. БГНЕС

Окръжната и районната прокуратура в Пловдив се самосезираха в понеделник по поредния скандал с изтекли компрометиращи записи на кмета на града Иван Тотев. По-рано през деня към редица медии изтече аудиозапис, в който се чуват обясненията на кмета, че общинският съвет в Пловдив взима нарочно подготвени незаконосъобразни решения.

Записът е направен на партийно събрание на ГЕРБ, водено Тотев в качеството на местен партиен лидер. Той обяснява как градският парламент умишлено гласува незаконни решения, за да бъдат връщани от областния управител Венцислав Каймаканов (ДПС).

Целта е вината за нереализираните в града проекти да пада върху него, а не върху общинската администрация. На записите от събранието се чува още как Иван Тотев обяснява, че се подготвя за гласуване “брутално незаконно решение”. В записа се чува още, че Каймаканов бил доста компрометиран, особено след системните протести пред кабинета му през лятото при встъпването му в длъжност.

"Знаете ние много добре го изиграхме и никой не разбра", казва многозначително Тотев пред съпартийците си от ГЕРБ.

Областният управител атакува в административния съд решението на общинския съвет за изтегляне на заем от 30 милиона лева за различни проекти в града. Мотивите бяха, че не е проведено задължителното публично разискване по проекта, няма решение на постоянните комисии в съвета, както и че няма конкурс за избор на банка, която да отпусне парите, припомня "Дарик". Каймаканов спря и проект за строеж на подземен паркинг, защото няма обезпечаване на искания заем от 3 млн. лв. Този проект също не е бил подложен на публично обсъждане.

От записите става ясно още, че ГЕРБ започва на национално равнище подготовка за извънредни избори. Тотев разяснява, че “с благословията на централното ръководство” в Пловдив вече текат преговори с всички десни лидери, а целта е да се заложи на твърдия електорат, който имат бившият кмет Спас Гърневски и кръгът около сегашния председател на общинския съвет Илко Николов.

През миналата седмица между ГЕРБ и Реформаторския блок се завъртя интрига около протестен концерт в Пловдив под мотото “Не на реставрацията на комунизма. Не на олигархичното управление”. На рекламните плакати бяха посочени като инициатори ГЕРБ и партии от от Реформаторския блок. Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче отрече, че дясната коалиция има нещо общо с този концерт.

Покрай скандала с аудиозаписа двете прокуратури в Пловдив ще извършат проверка дали има достатъчно доказателства за извършено от Иван Тотев престъпление по служба. Разследването е възложено на местната икономическа полиция и ще продължи 30 дни.

След изтичането на записа Иван Тотев коментира пред медиите, че въпросът не е дали той е извършил престъпления, а по-скоро кой е направил записа и носи отговорност за неговото разпространение. Кметът не се притеснявал от прокурорската проверка, защото "изказванията са извадени от контекста".

"Категорично няма да коментирам неща, които са абсолютно незаконни, неморални, несъществуващи, защото реално в правния мир ги няма", каза Тотев.

Преди две години чрез интернет бе разпространен друг скандален видеозапис, който демонстрира как в качеството си на активист на ГЕРБ Иван Тотев "обучава" партийни кадри на "печелене" на избори с купуване на ромски гласове, платени публикации и "злепоставяне на опонента".

Ставаше дума за частичните местни избори през юли 2009 г. в район Източен в Пловдив. Иван Тотев, който дотогава е кмет на този район, и същевременно областен председател на ГЕРБ в Пловдив, става депутат в 41-ото Народно събрание. Именно в това си качество, той отправя "съветите".

Месец по-късно Тотев стана областен управител на Пловдив, а след това спечели и кметските избори в Пловдив. Като кмет той отричаше да е правил подобни "инструкции" за печелене на избори и твърдеше, че записът е фалшифициран.

Споделяне

Още по темата

Още от България