Иван Тотев: Ще разфасоваме две прасета. Заповядайте всички! (видео)

снимка БГНЕС

Кметът на Пловдив Иван Тотев покани във вторник всички пловдивчани на тържествено транжиране на две прасета под коледната елха на общината. Ще има голяма скара, вино, хляб, кисели краставички и лютеница. Прасетата са само две, защото кметството няма как да фактурира повече. Тотев отправи поканата на последната сесия на общинския съвет преди празниците.

Mediapool публикува речта на кмета без редакторска намеса.

"Ако на 26-ти (декември), ако сте в Пловдив, община Пловдив организира един ритуал, който има за цел спазването на българските традиции около Коледа. Тъй като вече много хора, особено от по-малките пловдивчани, вече нямат възможност да ходят по селата и да се запознаят отблизо с традициите, то ние решихме в община Пловдив да направим така че традициите да дойдат в града.

Има една прекрасна коледна елха пред община Пловдив и на 26-и там ще приготвим по стар български обичай заедно с коледари, облечени... с коледни облекла, както са си коледарите, с геги с гевреци и с помощта на Ути Бъчваров... ще разфасоваме две прасета. Така че всички сте поканени да спазим тази традиция, с голяма скара, вино, хляб, кисели краставички и лютеница. Поне така сме се подготвили.

(Глас от залата пита дали ще има и ракия – б.р.) Община Пловдив не може да фактурира повече от две прасета. Сега имайте предвид, че не можем обществена (поръчка да пуснем)...

Който има възможност, ще се радвам, заедно с пловдивчани ще направим един коледен ритуал, който ще завърши с една почерпка за здраве. Използвам случая да пожелая весели празници на всички и да сме живи и здрави след празниците да се видим пак".

Споделяне

Още от България