Иванчева и Петрова трябва да излязат от ареста в събота

Заради липсата на електронни гривни обаче може да останат под стража

Снимка: БГНЕС

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, които от 8 месеца са арестувани по обвинение в подкуп, трябва да излязат от ареста на 22 декември по обяд. Заедно с тях ще бъде пуснат и соченият за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров.


Тримата ще бъдат под домашен арест, тъй като прокуратурата е оттеглила искането си освобождаването им да бъде спряно, заявиха адвокати по делото. Не е ясно с какви мотиви държавното обвинение се е отказало от последователните си искания за оставането на двете жени в килията. Въпреки това обаче пред освобождаването им може да се появи друга пречка - липсата на електронни гривни, с които да бъдат следени. Тяхното въвеждане се подготвя от години, но към момента системата не работи. Според съдебното решение за промяна на мярката Иванчева, Петрова и Дюлгеров трябва да бъдат следени с такива устройства. От министерството на правосъдието, което отговаря за системата, все още не са готови с изграждането ѝ. "Към настоящия момент съществува техническа невъзможност за прилагане на електронен мониторинг по отношение на лицата с наложена мярка за неотклонение домашен арест", заявиха оттам.

Съмнение, че двете ще бъдат пуснати от ареста бе изразено и във фейсбук профила на Иванчева. "Предвид гореизложеното шанс Деси и Биляна да напуснат ареста едва ли има. Нищо чудно, че спецпрокуратурата е оттеглила "особеното искане" за спиране на предварителното изпълнение на мерките "домашен арест" - просто са знаели, че условието да бъдат осигурени гривни за Иванчева и Петрова няма как да бъде изпълнено", пише там.


Освобождаването бе постановено от съдия Иво Хинов в сряда. Той обаче реши, че то трябва да влезе в сила 3 дни по-късно, т.е. в събота. След изтичането им прокуратурата има още 4 дни, за да обжалва решението. Оттам обаче бяха внесли протест и срещу решението за промяна на мярката и искане то да бъде спряно след тридневния срок. Сега са се отказали от второто.


Иванчева и Петрова може да са под домашен арест поне четири дни, тоест за Коледа. След изтичането им апелативният спецсъд трябва да вземе окончателно решение за мярката им. Ако съдиите от втората инстанция се разбързат, това може да стане най-рано следващия петък. Иначе имат 7-дневен срок за решение, т.е. то може да бъде поставено и след празниците.


Досега съдия Хинов на два пъти разпореждаше освобождаването им от ареста, но апелативният съд отменяше решенията му. При второто освобождаване съдията постанови то да влезе в сила незабавно. Втората инстанция обаче го спря и след това отмени решението му изцяло.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?