Иванчева вече не е опасна и ще води кампания от дома си

Съдът погрешно запорирал стипендиите за отличен успех на дъщерята на Биляна Петрова

Иванчева вече не е опасна и ще води кампания от дома си

Поредният обрат по делото за подкуп срещу бившата кметица на Младост Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова доведе до окончателното им освобождаване от ареста. Досега двете жени бяха смятани от съдия Иво Хинов, който ги осъди на 20 и 15 години затвор, за обществено опасни по две причини – че са недоволни от присъдите си и че имат приятели, които могат да им помогнат да се укрият.

Апелативният спецсъд обаче отхвърли и двата довода. Според съдиите Красимира Костова, Красимира Райчева и Магдалена Лазарова никога досега не е имало опасност Иванчева и Петрова да се укрият, а задържането под стража не може да се определя от това каква част от обществото подкрепя един обвиняем.

С решението си съдиите на практика дадоха възможност на Иванчева да води предизборна кампания от дома си. Тя е кандидат за евродепутат на изборите в края на месеца.

"Къде ще ходи, тя е известна колкото Пеевски"

На съдебното заседание в сряда Иванчева се появи с нов адвокат – Николай Хаджигенов. Пред съда той обясни, че бившата кметица се е отказала от услугите на Марин и Димитър Марковски, които досега я защитаваха.

Хаджигенов пледира, че няма абсолютно никаква опасност Иванчева да се укрие. Дори и да иска, не би могла. Тя е известна колкото Делян Пеевски и веднага би била разпозната, заяви адвокатът. Според него досега Иванчева бе държана в ареста за назидание на всеки, който би си помислил да работи като нея.

"Подкрепа от обществото има, но под формата на протести и симпатия, а не на бунт, въоръжено въстание или опит за бягство през зелена граница, налагането на тези мерки (арестът б.а.) прилича на изтезание. Иванчева беше тази, която счупи модела, на нито един районен кмет не му се чува гласът, тя направи това, което никой друг не направи", заяви Хаджигенов пред съда.

През четирите месеца, в които беше под домашен арест, Иванчева нито веднъж не е нарушила мярката си, заяви другият ѝ адвокат - Теодора Гинчева. Тя подчерта, че бившата кметица е със забрана да напуска страната и със запорирано имущество, т.е. лишена е от всички възможности да се укрие.

Драстичен пример за правосъдие на половин правна норма. Така адвокатът на Петрова Емануил Йорданов нарече решението за задържането на двете, взето от съдия Иво Хинов веднага след присъдата. Той цитира разпоредбата от НПК, на която се позова съдията. Текстът гласи, че опасността обвиняемият да се укрие е налице, освен ако доказателствата по делото сочат друго. Според Йорданов Хинов е прочел само първата част на текста, защото нямало нито едно доказателство, че двете имат намерение да бягат от правосъдието.

По два пъти на ден

Иванчева и Петрова не бива да са под домашен арест, защото няма възможност да бъдат контролирани, заяви прокурорът Тихомир Стоев. Тази мярка се контролира от МВР, което от години твърди, че няма достатъчно ресурси. Странното в случая е, че прокуратурата рядко използва този аргумент.

"Спазвах си стриктно домашния арест, два пъти на ден ме проверяваха – сутрин и вечер – кварталният и полицай от Седмо районно", заяви в отговор Иванчева.

Петрова пък разказа, че проверките били по различно време, а тя не смеела да влезе дори в банята, защото по това време можело полицай да звънне на вратата и тя да не успее да отвори.

Стипендия под запор

С присъдата на Хинов бяха наложени запори и възбрани върху имуществото на Иванчева и Петрова – банкови сметки и запори. Оказа се, че е запорирана и една банкова сметка на Петрова, по която се превеждат единствено стипендиите за отличен успех на дъщеря ѝ, ученичка във Френската гимназия.

Това решение бе отменено от апелативните съдии. Не само че стипендията не подлежи на запор, но и не може да бъде смятана за доход на Петрова, аргументираха се те.

Убих 157 дървеници, над 60 хлебарки и 3 бълхи

Условията в следствения арест в София са много лоши, заяви за пореден път Петрова пред съда. Тя разказа, че няма възможност да контактува с адвокатите си, докато е в затвора в Сливен, а когато я докарат в столицата, не може да чете материали по делото, защото в килията няма светлина. От пет дни лампата не свети и няма кой да я смени, обясни тя. Петрова допълни, че само за последните няколко дни откакто е в София е убила 157 дървеници, над 60 хлебарки и 3 бълхи в килията си. Условията в сливенския затвор са по-добри, но пък адвокатите ѝ трябва да пътуват по 600 километра за среща с нея, обясни тя.

Няма никаква опасност

Досега апелативният съд никога не е установявал, че има опасност Иванчева и Петрова да се укрият от правосъдието, заявиха съдиите в определението си. Те посочиха, че рискът двете да извършат престъпление е занижен, а единствено постановената присъда не може да е аргумент да бъдат задържани в ареста. Обществена подкрепа за евентуално укриване на двете не е установена, заяви още съдът. Решението е окончателно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?