Иванка Тръмп играе важна роля, въпреки че няма официален статут в Белия дом

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Макар и без официален статут в Белия дом Иванка Тръмп се оказва влиятелен играч. Само през изминалата седмица първородната дъщеря на президента Доналд Тръмп взе участие в политическа среща с бизнес шефове и придружи баща си при посещение във ВВС базата в Доувър, щата Делауер, за посрещане на тленните останки на американски военноморски "тюлен", загинал при военна акция в Йемен. Тя бе домакин на среща на бизнес лидери в дома си, където се обсъждаха политически въпроси, и използва влиянието си зад кулисите на Белия дом.

Всички тези прояви фокусират вниманието върху ролята, която 35-годишната Иванка Тръмп очаква да играе, след като се оттегли от шефските си позиции в "Тръмп органайзейшън" и във фирмата, стояща зад собствения ѝ моден бранд, и се премести във Вашингтон. Засега обаче не тя, а нейният съпруг Джаред Къшнър има официално назначение в администрацията.

"Баща ми ще бъде президент и аз се надявам да бъда до него и да го подкрепям, да подкрепям онези каузи, с които съм се ангажирала през цялата си професионална кариера", каза Иванка Тръмп в предаването "20/20" на телевизия Ей Би Си миналия месец.

Няма наложени модели на поведение за член на първото семейство, който има видна роля извън Белия дом, или пък за първа дъщеря с толкова голямо влияние вътре в Белия дом.
Иванка Тръмп се опита да сложи край на предположенията, че тя ще бъде заместник на първата дама, които се засилиха, след като доведената ѝ майка Мелания Тръмп реши да остане в Ню Йорк, където синът ѝ Барън ходи на училище. Иванка каза пред Ей Би Си, че "има само една първа дама". Но придружаването на президента при пътуването му в Доувър беше ангажимент, който е обичаен за президентска съпруга.

Във Вашингтон Иванка Тръмп продължи усилията си по събиране на информация за политиката към работещите жени. Тя даде вечеря в дома си за много от бизнес лидерите, участвали в среща в Белия дом, включително шефовете на "Уолмарт", "Дженерал мотърс" и "Джонсън и Джонсън", твърдят хора, запознати със събитието. Те пожелаха анонимност, защото не са оторизирани да говорят за частна вечеря.

Иванка Тръмп взе отношение, макар и задкулисно, по политически въпрос. Заедно с Къшнър тя се изказа срещу евентуален президентски указ, който би засегнал трудовите права на хората с нетрадиционна сексуална ориентация и подкрепи изявление на Белия дом с обещание да не се променя президентски указ от 2014 г., който защитава работещи за федерални фирми от дискриминация по същия признак, каза човек, запознат с ролята на Иванка Тръмп в дебатите по този въпрос. За това първо съобщи сайтът "Политико".

Тя обаче се натъкна и на някои проблеми и узна, че първото семейство е наблюдавано много изкъсо. Тя бе критикувана в социални медии миналия уикенд, когато качи своя снимка със (съпруга си) Къшнър в официално облекло ден след като баща ѝ обяви указа, забраняващ приемането на бежанци от някои страни. Американският търговски гигант "Нордстрьом" обяви, че ще спре да продава дрехи и аксесоари на (модната къща на) Иванка Тръмп, което породи някои въпроси за бъдещето на нейната марка.

Базираната в Сиатъл търговска верига заяви, че решението се основава на обема на продажбите. Това предизвика отговор от Розмари Янг, главен маркетингов директор на фирмата на Иванка Тръмп, която излезе с изявление, че брандът "продължава да разширява обхвата си в категории и сфери чрез увеличени продажби, благодарение на което имаме значителен ръст на приходите през 2016 г.". Говорител на фирмата съобщи, че "Нордстрьом" е поръчал обувки и облекла от пролетната колекция и е пристъпил към покупки на облекла".

Миналия месец (Иванка) Тръмп каза, че ще вземе "формална отпуска" от шефските си постове в "Тръмп органайзейшън" и от своята фирма, която ще се ръководи от сегашния президент и от борд от доверени лица.

Процесът по напускането на тези постове обаче е сложен. "Тръмп органайзейшън" все още не е подала необходимите документи за изваждането на Иванка Тръмп от лиценза за алкохол на една компания, свързана с принадлежащия на Тръмп хотел "Сохо" в Манхатън, каза говорител на агенцията за алкохолни лицензи на щата Ню Йорк. Според него компаниите трябва да подновяват лицензите си до 10 работни дни при всяка промяна в управленския състав, а това изисква агенцията първо да прегледа и одобри документите, но в случая този процес още не е започнал, защото агенцията още не е получила такова искане (от фирмата на Тръмп).

Главният юрист на "Тръмп органайзейшън" Алан Гартън каза в петък, че са подадени всички документи за отписване на Иванка Тръмп от фирмите. Той добави, че това е било дълъг процес, продължил няколко седмици, но не отговори на въпроси за конкретния алкохолен лиценз.

По БТА

Още от Свят

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?