Иванка Тръмп отчете напредък при правата на жените в Рияд

Иванка Тръмп по време на посещението в Саудитска Арабия

Иванка Тръмп, дъщерята на американския президент Доналд Тръмп, заяви, че ултра-консервативната Саудитска Арабия е направила "окуражаващ" напредък в овластяването на жените, но е необходима повече свобода, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Напредъкът на Саудитска Арабия, особено през последните години, е много окуражителен", каза тя пред група саудитски жени, с които се срещна в Рияд, докато придружаваше баща си на посещение в мюсюлманското кралство.

"Но все още има много работа и трябва да продължим да се борим", добави Иванка, която служи като съветник на държавния глава.

"Навсякъде по света жените продължават да постигат безпрецедентни равнища на права и свободи. Днес вие всички стоите на фронтовата линия на борбата за равенство между половете", каза тя на кръгла маса, водена от принцеса Рейма Бинт Бандар, защитник на правата на жените.

Саудитска Арабия, която прилага строга форма на сунитски ислям, налага много ограничения върху нежния пол.

Това е единствената страна, в която на жените не е разрешено да шофират, а когато излизат навън, те трябва да се покриват от главата до петите.

Нов указ по-рано този месец отвори вратичка за самостоятелни дейности на жените, без да изискват разрешение от своя мъжки настойник, бил той баща, брат или съпруг.

През февруари за първи път дама оглави Саудитската фондова борса в Тадавул, а друга бе назначена за директор на банка "Самба файненшъл груп".

"Историите за саудитските жени, катализиращи промяната, ме вдъхновяват да вярвам в възможността за глобално овластяване на жените", каза Иванка Тръмп. 

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?