Иванка Тръмп "поправила" президентския указ за климатичните промени

Доналд Тръмп се съгласил да отпаднат критиките към Парижкото споразумение за борба с измененията на климата

Иванка Тръмп "поправила" президентския указ за климатичните промени

По настояване на дъщеря си Иванка Тръмп и на своя зет и старши съветник Джаред Кушнър, президентът Доналд Тръмп е променил текста в указа си за екологията, премахвайки всички критични бележки по отношение на Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, съобщи в. "Уолстрийт джърнал", позовавайки се на свои източници от президентската администрация.

По време на предизборната кампания Доналд Тръмп заяви многократно, че след като стане президент, обезателно ще оттегли САЩ от споразумението за климата, подписано в Париж през 2015 г. от почти 200 държави. Предишният президент Барак Обама бе силен привърженик на споразумението.

Документът предвижда намаляване с 32% на въглеродните емисии към 2030 г. в сравнение с равнищата от 2005 г.

След изборната победа Тръмп значително смекчи риториката и дори заяви, че е готов да разгледа варианти САЩ да останат участници в Парижкото споразумение.

"Уолстрийт джърнал" отбелязва, че основните съветници на Тръмп нееднократно са казвали, че той въобще не възприема сериозно проблема с измененията на климата. Сега обаче стана известно, че президентът е внесъл промени в първоначалните формулировки на указа по проблемите на екологията, който се подготвя да подпише. От текста са отпаднали всички критични забележки към Парижкото споразумение.

Очаква се окончателният вариант да съдържа само призиви към отмяна на въведените от администрацията на Обама правила за съкращаване на въглеродните емисии на електроцентралите, а също така приемане на правила за емисиите на метан от петролни и газови кладенци в САЩ, както и други вътрешни въпроси.

Принос за промяната имат старши съветникът на президента Джаред Кушнър и съпругата му Иванка Тръмп. Един от източниците от Белия дом твърди, че дъщерята на Тръмп и съпругът ѝ като цяло оказват смекчаващо влияние върху позициите на президентската администрация по въпросите на екологията. А решението на Донлад Тръмп да промени формулировката на указа само свидетелства за мащабите на това влияние.

Още преди Тръмп да встъпи в длъжност, Иванка казваше, че би искала в периода на неговия президентски мандат тя да се занимава с въпросите на климатичните промени. През декември тя организира среща на Донлад Тръмп с бившия американски вицепрезидент Ал Гор, който е влиятелен активист в тази област. Гор окачестви срещата като "искрен стремеж за търсене на общи допирни точки".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?