Иванка Тръмп ще открие посолството на САЩ в Ерусалим

Иванка Тръмп ще открие посолството на САЩ в Ерусалим

Американският президент Доналд Тръмп няма да участва в церемонията по откриването на посолството на САЩ в Ерусалим на 14 май, съобщи "Франс прес".

През декември Тръмп обяви решението си да признае Ерусалим за столица на Израел, като по този начин скъса с курса на предшествениците си. Той реши още американското посолство да бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим.

В понеделник вечерта Белият дом публикува списък с президентската делегация, която ще посети Ерусалим по повод откриването на преместеното посолство, предвидено на 14 май, така че да съвпадне със 70-ата годишнина от създаването на държавата Израел.

Делегацията ще бъде ръководена от Джон Съливан, номер две в американската дипломация и ще включва в състава си дъщерята на Тръмп – Иванка и съпругът ѝ Джаред Къшнър, които са съветници в президентската администрация.

В състава влизат и американският министър на финансите Стивън Мнучин и президентският специален пратеник за Близкия изток Джейсън Грийнблат.

На няколко пъти Тръмп намекваше, че може да присъства на церемонията в Ерусалим.

Решението за преместването на американското посолство в Ерусалим бе посрещнато на нож от палестинците и арабските държави. В ивицата Газа и на Западния бряг на река Йордан избухнаха бунтове. Турският президент Ердоган остро осъди решението на Тръмп и поиска източните части на Ерусалим да бъдат обявени за столица на палестинската държава. 

Чехия и Гватемала вече обявиха, че ще последват примера на Вашингтон и също ще преместят посолствата си в Ерусалим.

България досега не е изразила официална позиция, освен дипломатичното, че е за мир в Близкия изток.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят