Ивет Лалова не успя да влезе във финала на 100 м

Митко Ценов се поразходи на пистата в Лондон и постигна резултат за младша възраст

Ивет Лалова не успя да влезе във финала на 100 м

Ивет Лалова-Колио не успя да се класира за финала на 100 метра на световното първенство във Лондон.

Българката остана седма в първата полуфинална серия и отпадна от надпреварата.

Все пак Лалова заслужава адмирации, защото записа най-доброто си постижение за сезона на олимпийския стадион – 11.25 секунди и до момента отново се представя най-добре от всички български атлети.

Самата Лалова обяви, че се пуска в старта на 100 метра за загрявка преди стартовете на 200 метра – дисциплината към която бяха насочени усилията ѝ след като на предишното световно първенство в Пекин, а след това и на олимпийските игри в Рио бяга на финала.

Стартовете на 200 метрат жени започват във вторник.

Победител в серията на Ивет Лалова става Мари Жозе Та Лу от Кот д’Ивоар с 10.87 секунди – нейно лично постижение за сезона. Втора остана европейската шампионка Дафне Схипърс, която също слезе под 11 секунди – 10.98. Третата Кели-Ан Баптист от Ямайка също влезе във финала с 11.07 сек.

Останалите финалистки са олимпийската шампионка Илейн Томпсън от Ямайка, която спечели втория полуфинал с 10.84 секунди. Втора в нейната серия остана Росанджела Сантос от Бразилия с 10.91 секунди – рекорд на Южна Америка..

Победителка в третия полуфинал стана Тори Боуи от САЩ с 10.91, следвана от Мире Ануре от Кот д’Ивоар с 10.99 секунди. Третата в последния полуфинал Мишел-Али Ауи от Тринидад и Тобаго влезе във финала с последно време – 11.08 секунди. Финалът е в 23:50 часа.

Другият български представител днес Митко Ценов отново не успя да се класира за финала на 3000 м с препятствия и отпадна в сериите, точно така както се случи и преди две години на световно първенство в Пекин.

В Лондон Ценов финишира 12-и във втора серия за 8:45.21 мин., което е с 13 секунди по-слабо от личното му постижение за сезона.

Така Ценов приключи участието си на 37-ма позиция от общо 44-има завършили бегачи на 3000 м стипълчейз..

Най-бърз в неговата серия и от цялата квалификация беше водачът в ранглистата – американецът Иван Джейгър с 8:20.36 мин.

След разочароващото си представяне Ценов обеща да поправи грешките си, за да бъде на по-добро ниво следващата година в нова за него дисциплина – 1500 метра.

"През цялото време се чувствах много свеж, но изглежда не съм толкова подготвен и зареден като цяло да бягам под 8:20 мин. Дори сега след самото бягане, пак съм свеж. Мисля, че като цяло това е моя вина", коментира Ценов.

"Тръгнах да водя, защото целта с треньора ми беше да опитам да тръгна на 2:50 мин. на километър за горе-долу резултат около 8:25 мин. Но като ме минаха, не се усетих свеж, за да тръгна с групата. Мога да поддържам темпото, но нямам силата да вдигна за финален спринт. Уча се от грешките и се надявам да ставам по-добре. Бягам по-слабо откакто бях младша възраст", каза Ценов.

Той заяви, че през следващата година ще бяга 1500 м. "Ще разчитаме малко повече на скорост. Може и да пусна един старт на стипъла, но специално ще се готвя на 1500 м и за зима, и за лято", каза Митко Ценов.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт