Ивет Лалова ще бяга на полуфиналите на 100 метра на световното в Москва

Силвия Дънекова се класира за финала на 3000 метра стипълчейз, останалите българи отпаднаха

Ивет Лалова ще бяга на полуфиналите на 100 метра на световното в Москва

Европейската шампионка Ивет Лалова се класира за полуфиналите на 100 метра на световното първенство по лека атлетика в Москва, а Силвия Дънекова ще бяга във финала на 3000 метра стипълчейз. Останалите българи досега обаче не успяха да минат квалификациите.

Това което разочарова атлетите на първенството е почти празния стадион "Лужники" в руската столица.

Ивет Лалова фиксира 11.18 секунди в първото си бягане към финала

Лалова бяга в най-бързата – трета серия на квалификациите на 100 метра и финишира втора с време 11.18 секунди при насрещен вятър 0.5 метра в секунда и стартова реакция 0.163 от секундата. Лалова бяга с лекота и показа, че има сили да влезе във финала, а при добро бягане в рамките на 10.8 – 10.9 секунди може да спечели и дълго чакания медал.

Победителка в серията на българката стана 21-годишната американка Инглиш Гарднър, която се изстреля на старта и финишира за 10.94 секунди. Това беше и единственото време в шестте серии под 11 секунди. В историята на световните шампионати никога досега не е регистрирано бягане в най-късия спринт при жените под 11 секунди в сериите. Все пак на шампионата в Москва ще има само три бягания на 100 метра – серии, полуфинали и финал, докато на останалите световни първенства имаше по четири заради четвъртфинали.

Другите две най-добри времена дадени в сериите бяха на Керън Стюърт от Ямайка, която постигна 11.02 секунди във втора серия, и Блесинг Окагбаре от Нигерия - 11.03 секунди в пета серия.

Към тази тройка в разпределението на медалите със сигурност ще се включи и олимпийската шампионка Шели-Ан Фрейзър от Ямайка, която спечели с лекота четвърта серия с 11.15 секунди, като във финалните метри видимо намали темпото.

Неочакваната изненада в сериите беше бялата германска перла Верена Шайлер, която спечели първата серия с време 11.11 секунди и даде заявка, че има сили да влезе във финалната шестица.

Трите полуфинални серии на 100 метра са в понеделник в 18.35 часа българско време. Ивет Лалова ще бяга в трета серия в трети коридор като основните и конкурентки за влизането във финала ще са олимпийската шампионка Шели-Ан Фрейзър, Александра Андерсън от САЩ и Керън Стюърт от Ямайка. И трите спринтьорки през сезона успяха да слязат под 11 секунди, докато най-доброто време на Лалова е 11.04 секунди.

За финала, който е в понеделник в 20:50 часа българско време, се класират първите две от всяка серия в полуфиналите плюс двете най-добри времена.

Силвия Дънекова – с национален рекорд на 3000 метра

Силвия Дънекова ще бяга във финала на 3000 метра стипълчейз във вторник в 20:25 часа българско време.

Дънекова се класира за първия си финал на световно първенство, след като постави национален рекорд в сериите, постигайки 9:35.66 минути. Българката бяга във втората, по-силна, серия и влезе с пети резултат във финалното бягане. Това е безспорен успех за 30-годишната българка.

Рекордът на 3000 метра стипълчейз досега беше притежание на Добринка Шаламанова - 9:42.08 минути от 23 юни 2007 година в Милано.

Останалите българи разочароваха

Представянето на останалите българи беше разочароващо, като те дадоха далеч по слаби резултати от най-добрите си за сезона.

Младият Денис Димитров отпадна още в сериите на 100 метра, след като финишира шести в четвърта серия с време 10.29 секунди. 19-годишният българин бяга 10.16 секунди на 15 юни в Правец и ако се беше доближил до резултата си със сигурност щеше да намери място на полуфиналите.

И ако за Димитров това беше първо голямо състезание и тепърва му предстоят още шампионати, то представянето на 26-годишната Радослава Мавродиева беше направо отчайващо.

Българката тласна гюлето с повече от метър по-малко от най-доброто си постижение през сезона. В квалификацията за влизане във финала Мавродиева тласна гюлето на 17.34 метра, докато в началото на май в Бургас записа 18.67 метра.

Квалификационната норма за влизане във финала беше 18.70 метра, но само пет състезателки успяха да я покрият и така останалите седем места бяха попълнени с най-добрите резултати. Безспорни фаворитки за титлата в дисциплината са олимпийската шампионка Валери Адамс от Нова Зенландия и Мишел Картър от САЩ.

Споделяне

Още от Спорт

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?