Иво Атанасов е новият член на СЕМ

Вместо за проблемите с медийната среда, депутатите от БСП поспориха коя от двете им кандидатури е по-партийна

Иво Атанасов. Сн: БГНЕС

Иво Атанасов, дългогодишен депутат от БСП и съветник на бившия президент Георги Първанов, е новият член на Съвета за електронни медии (СЕМ). Той бе избран от парламента в сряда, след като получи повече гласове от конкурента си Радомир Чолаков, също издигнат от БСП.

Двете кандидатури бяха гласувани по азбучен ред след оживен дебат между социалистите в пленарната зала и предизвестения изход от вота, тъй като предишната вечер парламентарната група на БСП е взела политическо решение в полза на Атанасов.

От общо 106 депутати в залата, "за" Атанасов гласуваха 102 -ма, четирима се въздържаха. В гласуването за Чолаков участваха 89 народни представители, от които едва 8 "за", 6 "против" и 75 "въздържал се".

Новият член на СЕМ трябва да заеме мястото на София Владимирова, чийто мандат изтече през юли 2012 г., но предишното мнозинство на ГЕРБ така и не извърши ротацията. В БСП аргументираха бързането си с това, че изтеклият мандат на Владимирова е основание за оспорване на избора на генерален директор на БНР пред Върховния административен съд (ВАС) и същото може да се повтори при избора на шеф на БНТ, който предстои на 26 юли.

Владимирова стана член на СЕМ по времето на ГЕРБ, преди това бе за кратко пиар на неуспелия еврокомисар Румяна Желева и шеф на екип "Гости" в "Шоуто на Иван и Андрей".

Асоциацията на европейските журналисти: Изборът на Атанасов да бъде отменен

Асоциацията на европейските журналисти в България изразява притеснението си от избирането на политически обвързана личност за член на СЕМ и настоява изборът на Иво Атанасов да бъде отменен.

Атанасов е свързан с БСП, тъй като е бивш депутат от левицата, както и бивш съветник на президента Георги Първанов, припомнят от асоциацията.

Още

Иво Атанасов бе издигнат от зам.-председателя на НС Мая Манолова, председателя на образователната комисия Ваня Добрева и издателя на в. "Дума" Николай Малинов.

Кандидатурата на медийния експерт и главен юрисконсулт на "Вестникарска група България" Радомир Чолаков, който бе общински съветник от партията на Стефан Софиянски ССД, бе предложена от депутатите от левицата Мартин Захариев, Петър Курумбашев и Татяна Буруджиева.

Преди да пристъпят към гласуване депутатите разискваха дали представителят на парламента в регулатора трябва да бъде партиен член, какъвто е Атанасов. Повечето мнения обаче бяха в негова подкрепа.

Иво Атанасов отбеляза, че и той, и неговият конкурент са били в политиката не мажоритарно избрани, а от листата на партии - Атанасов депутат от БСП, а Чолаков общински съветник в София от ССД.

"Не е забранено членовете на СЕМ да членуват в партия, а да са в ръководствата на партиите, и то на изборна длъжност”, каза той. Според него гаранцията за независимостта на членовете на СЕМ е в това, че веднъж избрани, не могат да бъдат оттеглени само чрез ротация на членовете на СЕМ.

"Смятам, че като председател на медийната комисия и на културата съм правил широки обсъждания по редица въпроси. Всички досегашни мнозинства са променяли персоналния състав на СЕМ - било като сменят името или като променят бройката на членовете, за да си гарантират медиен уют. Има едно единствено изключение - през 2005 г. поех ангажимент формулата за ротация в СЕМ да работи, за да се гарантира неговата независимост", подчерта Атанасов.

И той, и Чолаков, декларираха при изслушването им в медийната комисия миналата седмица, че са независими.

Словесна престрелка между червените депутати предизвика и призивът на Мартин Захариев да се гласува по съвест.

Мая Манолова отговори, че е внесла номинацията на Атанасов "по съвест" и ще гласува за него по съвест.

"Давам си сметка, че в момента всяко назначение и избор се следи под лупа от българските граждани и нямаше да си позволя да го предложа, ако имах съмнения в неговата честност, почтеност, принципи и компетентност", каза тя. Посочи, че често с Атанасов са били на различни мнения: "спорили сме ожесточено, но никога не съм се съмнявала в неговата искреност”, заяви още Манолова.

Преди тя да поеме кюстендилската организация на БСП, именно Иво Атанасов бе месният партиен лидер.

В тази връзка депутатът Петър Курумбашев, който внесе номинацията на Чолаков, подхвърли, че никой не оспорва възможността кюстендилската организация на БСП да прави предложения. "Това даже е нейно иманентно право”, каза депутатът.

"През последните дни ми се обадиха много хора от медийната гилдия - всичките, за да ме поздравят за номинацията на Иво Атанасов”, отвърна Манолова. И заключи, че неговата кандидатура не среща негативизъм в медийните среди. Безспорен е авторитетът на организацията на БСП в Кюстендил, но Иво Атанасов отдавна е надхвърлил местната значимост, той е национално лице, каза още Манолова по повод намеците за "провинциализъм".

Мартин Захараеив отбеляза, че парламентът формира становището си по много важни въпроси за медийната регулация с гласуването на член на СЕМ. Днешният вот ще покаже накъде ще върви медийната реформа в страната, каза Захариев. В класацията за свободата на словото в света България е на 87 място, припомни той.

Нито в пленарната зала, обаче, нито по време на изслушването в медийната комисия, депутатите и кандидатите за СЕМ не дискутираха сериозно проблемите с катастрофичното влошаване на медийната среда и стъпките, които да се предприемат. Практиката досега показва, че единственото, което очакват народните представители от своите пратеници в регулатора, е да гласуват съгласувани с партийните централи шефове на БНТ и БНР и да оказват натиск върху обществените медии в определена посока.

В края на дебата Мартин Захариев заяви, че отсъствието на ГЕРБ от днешния дебат и от парламента въобще е оставило "горчив вкус" в него.

"Докарахме се в степен, в която Коалиция за България стана опозиция сама на себе си”, констатира той.

Народни представители коментираха пред Mediapool, че изборът на Атанасов е бил очакван от самото начало. "Именно това накара Радомир Чолаков да си тръгне преди гласуването", добавиха те.

"Ние му казахме, че няма смисъл, понеже във вторник на заседание на парламентарната група взехме политическо решение”, допълниха още партийци. Докато вървеше дебатът, Чолаков бе в кулоарите на НС, а Атанасов го изслуша в залата.

Предстои изборът на директор на БНТ. Според предварителна информация нагласите на новите управляващи са да бъде сменена Вяра Анкова, която кандидатства за втори мандат и мястото ѝ да заеме досегашният шеф на БНР Валерий Тодоров. Ако това не се случи, има и План Б – парламентарното мнозинство да реши да обедини БНТ и БНР под една шапка и да сложи начело своя избраник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?