Иво Христов: Има настроения за партия на Радев, но такава не се подготвя

”Победа на БСП може да доведе до изход от безизходицата”

Иво Христов, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев не е споменавал, че ще прави партия, но е заявил, че ще подкрепи промяна на статуквото, каза бившият началник на кабинета на държавния глава Иво Христов.

”Има такова очакване и такива настроения, но няма подготовка за организиране на такава партия”, посочи той пред бТВ в понеделник.

Иво Христов беше началник на кабинета на Радев, но беше освободен, за да участва в евроизборите. Той е на четвърто място в листата на БСП като представител на "гражданската квота".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова му предложила да се кандидатира за евродепутат от листата на левицата още през декември миналата година, обясни самият той.

При победа на листата на БСП се създава нова ситуация и условия за предсрочни избори и за излизане от безизходицата, коментира Христов.

При победа на ГЕРБ ще наблюдаваме как властта се бетонира, тъй като тя разполага с целия необходим ресурс за целта – тя владее цялата администрация, местната власт, националната изпълнителна власт, има някакво макар и разклатено мнозинство в парламента, владее службите, владее до голяма степен и медиите, владее правораздаването и влияе на прокуратурата, допълни той.

При това положение есента на местните избори може вече и да не избираме, добави Иво Христов.

По думите му БСП е демократична партия, защото дава място на хора от гражданската квота, а според Христов "Борисов премита хамбара на десницата и сключва договори с партии фантоми”.

”Напоследък бивши служители на службите, на силови групировки, шефове на охранителни фирми определят кой е европеец и кой не е”, коментира Иво Христов.

Изказването на Борисов за това, че в листата на БСП вижда подредени шпиони и агенти от ДС, той определи като "опит да се възпламенят седесарски рефлекси от миналото".

”Не подкрепям Истанбулската конвенция, защото е зле написан документ със зле написани термини. Създава условия за бизнес на неправителствени организации да завеждат дела срещу държавата и ще има загуба на пари”, обясни Иво Христов.

В цял свят има хора, които пишат речите на президента, обясни той и добави: ”Не съм само аз, има много съветници, последната редакция е на президента”.

Христов уточни, че е предупредил президента за намеренията си и остава председател на основания от него Стратегически съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България