Иво Христов от БСП прогнозира глобален военен конфликт към 2030 г.

Западните удари срещу Сирия била "атракция", от която всички са доволни

Иво Христов от БСП прогнозира глобален военен конфликт към 2030 г.

Депутатът от БСП проф. Иво Христов смята, че е трудно да се предвиди какво ще последва след ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия и уточни, че "голяма част от участниците в говоренето след събитията всъщност не разполагат с достоверна информация за мотивите, за ресурсите и най-вече за крайните цели на участващите страни".

Самият той обаче стигна до следния извод: "Очевидно е, че по-скоро става въпрос за атракция, която устройва всички страни".

В интервю пред БНТ в неделя той направи паралел на сегашната ситуация с тази преди началото на Първата световна война, когато великите сили се "калибрират" преди началото на голям конфликт. Христов прогнозира, че такъв може и да има към 2030 година.

Малко над 70 ракети са били прихванати от сирийското ПВО, като е ясно, че по-голямата част от бомбардировките са изнесени от САЩ, каза той и допълни, че при нападението не са изстреляни противорадиолокационни ракети, които неутрализират противовъздушните системи на нападнатата страна. Бомбардирани са основно летища, които не са в експлоатация.

Христов обясни и защо ударите са "атракция, която устройва всички страни".

Според него чрез атаките в Сирия президентът Тръмп отклонява вниманието: "Тръмп е поставен в жестока преса, той трябва тази седмица, която идва, да дава обяснение пред федералния прокурор Мюлер, който разследва неговите дела. Миналата седмица ФБР влезе в офиса на неговия адвокат и му беше иззел от компютъра други информации, т.е. битката между Тръмп и дълбоката държава продължава".

Освен това ударите в Сирия устройват и Русия, защото "тя ясно каза, че ако падне и косъм на руски военнослужещ на територията на Сирия, ударът ще бъде неминуем. Това беше декларацията на генерал Герасимов - това не се случи", каза проф. Христов.

Той допълни, че и Израел е също доволна страна, тъй като тя е дала целите, но не пострадала. Четвъртата страна, която е доволна, е Сирия, защото се е справила с бунтовниците в Гута. Иран също е доволен, защото остава като основен играч на терена, а Турция изрази подкрепа към партньорите си, оставайки съюзник на Русия.

"На пръв поглед удар, който е в противоречие с всякакви принципи на международното право. Но т.нар. "международно право" отдавна няма и стойността на хартията, на която е написано. Всички знаят римския принцип Vae Victis - "Горко на победените", каза проф. Иво Христов.

Споделяне

Още по темата

Още от България