Иво Христов от БСП прогнозира глобален военен конфликт към 2030 г.

Западните удари срещу Сирия била "атракция", от която всички са доволни

Депутатът от БСП проф. Иво Христов смята, че е трудно да се предвиди какво ще последва след ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия и уточни, че "голяма част от участниците в говоренето след събитията всъщност не разполагат с достоверна информация за мотивите, за ресурсите и най-вече за крайните цели на участващите страни".

Самият той обаче стигна до следния извод: "Очевидно е, че по-скоро става въпрос за атракция, която устройва всички страни".

В интервю пред БНТ в неделя той направи паралел на сегашната ситуация с тази преди началото на Първата световна война, когато великите сили се "калибрират" преди началото на голям конфликт. Христов прогнозира, че такъв може и да има към 2030 година.

Малко над 70 ракети са били прихванати от сирийското ПВО, като е ясно, че по-голямата част от бомбардировките са изнесени от САЩ, каза той и допълни, че при нападението не са изстреляни противорадиолокационни ракети, които неутрализират противовъздушните системи на нападнатата страна. Бомбардирани са основно летища, които не са в експлоатация.

Христов обясни и защо ударите са "атракция, която устройва всички страни".

Според него чрез атаките в Сирия президентът Тръмп отклонява вниманието: "Тръмп е поставен в жестока преса, той трябва тази седмица, която идва, да дава обяснение пред федералния прокурор Мюлер, който разследва неговите дела. Миналата седмица ФБР влезе в офиса на неговия адвокат и му беше иззел от компютъра други информации, т.е. битката между Тръмп и дълбоката държава продължава".

Освен това ударите в Сирия устройват и Русия, защото "тя ясно каза, че ако падне и косъм на руски военнослужещ на територията на Сирия, ударът ще бъде неминуем. Това беше декларацията на генерал Герасимов - това не се случи", каза проф. Христов.

Той допълни, че и Израел е също доволна страна, тъй като тя е дала целите, но не пострадала. Четвъртата страна, която е доволна, е Сирия, защото се е справила с бунтовниците в Гута. Иран също е доволен, защото остава като основен играч на терена, а Турция изрази подкрепа към партньорите си, оставайки съюзник на Русия.

"На пръв поглед удар, който е в противоречие с всякакви принципи на международното право. Но т.нар. "международно право" отдавна няма и стойността на хартията, на която е написано. Всички знаят римския принцип Vae Victis - "Горко на победените", каза проф. Иво Христов.

Още по темата
Още от България