Иво Христов вече ще работи за Радев само като визионер

Иво Христов, сн. БГНЕС

Очаквано президентът Румен Радев освободи Иво Христов като началник на кабинета си, след като БСП го издигна за евродепутат. Иво Христов обаче остава председател на Стратегическия съвет към президента, уточниха от "Дондуков" 2.

Ръководството на БСП изненадващо наложи Иво Христов на избираемото четвърто място в листата. 

Според анализатори решението да бъде в листата най-вероятно е на президента Румен Радев, който по този начин е подкрепил и БСП за изборите. В същото време има неофициална информация и за възможно обтягане на отношенията между Радев и Христов.

Христов обаче не къса напълно връзките с Радев и остава шеф на създадения преди месец стратегически съвет към президента. Участниците в този орган работят в него на обществени начала. В него влизат социологът Александър Маринов, адвокатът Владимир Шейтанов, енергийният специалист Еленко Божков и други. 

Идеята е те да изготвят документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др.

Иво Христов е работил като журналист и преводач и беше част от екипа на Радев още в предизборната му кампания заедно с журналистката Елена Йончева, която впоследствие стана прессекретар на държавния глава.

Йончева обаче почти не се задържа в президентството и напусна, за да се кандидатира за депутат от БСП през пролетта на 2017 г. Сега тя е водач на евролистата на левицата, в която на четвърто място е сложен Иво Христов. И двамата са от т.нар. "гражданска квота".

Споделяне

Още по темата

Още от България