Иво Инджев не е нарушил професионалните стандарти

Иво Инджев е спазил напълно изискванията на Етичния кодекс на българските медии и не е допуснал никакво нарушение на професионалните стандарти в предаването “В десетката” на бТВ. Това е становището на Комисията за етика в електронните медии, която бе сезирана по случая от Българската медийна коалиция (БМК).

На 8 октомври Иво Инджев съобщи в предаването си, че са получени непотвърдени информации от имейли, според които президентът Първанов притежава мезонет в София, в сграда на наградения от него бизнесмен Петър Манджуков. Предизборният щаб на Първанов окачестви информацията като клевета. Намираме за  изненадващо, че журналист с дългогодишна практика като Иво Инджев си позволява подобно непрофесионално поведение, се посочва в официалното съобщение.

Два дни по-късно Иво Инджев бе освободен от частната телевизия. Той заяви, че това е станало по взаимно съгласие, но след натиск от страна на президентството. Той изрази съжаление, че върху бТВ се оказва натиск, без телевизията да може да признае това.

Мотивирайки отстраняването на Инджев, ръководството на медиата обяви, че бТВ не си е позволявала и няма да си позволи някакъв компромис с нарушаване на световните стандарти за журналистическа етика и морал.

Комисията по етика категорично подчертава, че етичните стандарти съществуват в името на защита на свободата на словото и важат както за журналистите, така и за работодателите им. Използването на етичните стандарти като претекст за потъпкване на свободата на словото създава опасен прецедент в медийната практика у нас.

Иво Инджев е член на Комисията за етика в електронните медии от журналистическата квота, избрана от Общото събрание на електронните медии, подписали Етичния кодекс и остава член на комисията, тъй като журналистическата общност не е свалила доверието си от него.

Под становището на комисията стоят имената на Ася Кавръкова, Весела Табакова, Емилия Иванова, Кирил Вълчев, Лили Маринкова, Нина Венова, Пролет Велкова, Светла Петрова.

“Излизането на Иво Инджев в разгара на предизборната кампания от собственото му предаване “В десетката” по бТВ е скандал, който напомня уволнението на журналисти по времето на Жан Виденов” обяви преди ден БМК. Оттам посочиха, че “фактическото уволнение на Инджев, в дъното на което стои нарушен президентски комфорт, е опасен симптом за натиск от страна на Първанов в институционално качество и на щаба му върху една независима медиа”.

Това според БМК превръща уволнението в политическо и заплашва честността на кампанията. За да свали от себе си тази отговорност, президентът трябва да се застъпи пред обществото и пред бТВ за връщането на Инджев на екран, смята медийната коалиция.

Георги Първанов даде задочен отговор, като заяви по време на предизборна обиколка в сряда, че не се меси в работите на една частна медия.

Централните всекидневници отразиха по различен начин събитието, което иначе би взривило журналистическата общност. Според в. “Стандарт”, например, дясната опозиция трупа точки на гърба на Инджев. Според “Труд” Инджев е пуснал компромат срещу Първанов и така преднамерено е нарушил журналистическата етика, което намирисвало на политическа провокация в полза на десните. В. “24 часа” споменава съвсем бегло случая, като извежда като акцент отговора на президента.

Още по темата
Още от България