Иво Прокопиев е обвинен за пране на пари заради продажбата на "Каолин"

Всичко е заради "Дневник" и "Капитал", отговаря "Алфа финанс холдинг"

Иво Прокопиев е обвинен за пране на пари заради продажбата на "Каолин"

Съиздателят на "Икономедия" и собственик на "Алфа финанс холдинг" Иво Прокопиев е обвинен за пране на пари заради продажбата на "Каолин", стана ясно в петък от съобщение на Софийската градска прокуратура.

Поредното дело срещу Прокопиев е плод на общите действия на държавното обвинение и антикорупционната комисия. Досега срещу него бе заведено дело за продажбата на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕВН, което шумно се проваля в съда.

Провалящото се дело обаче доведе до задействането на антикорупционната комисия, ръководена от бившия прокурор Пламен Георгиев. С абсурдни аргументи комисията запорира имущество за над 150 милиона лева, генерирани от напълно законната продажбата на "Каолин" от края на 2012 г. на германското дружество "Кварцверке". "Антикорупция" твърди, че генерираните пари от продажбата са с незаконен произход.

Приватизацията на "Каолин" бе извършена преди 17 години. Тя излиза извън правомощията на антикорупционната комисия, която може да проверява до 10 години назад. Приватизаторите на "Каолин" на свой ред бяха оправдани напълно от Върховния касационен съд през 2004 година, т.е. сделката не е била сметната за престъпна с окончателно решение на съда.

Антикорупционната комисия на Пламен Георгиев разчита само на позиция на прокуратурата от 2001 година (ръководена тогава от Никола Филчев), че приватизацията на "Каолин" е престъпна. С този лист в ръка комисията обяви, че самата продажба на "Каолин" от Иво Прокопиев през 2012 година е генерирала пари с незаконен произход, въпреки че продажбата е била напълно законна.

Новото разследване за "Каолин"

В петък Софийска градска прокуратура съобщи, че се води разследване за престъпления по служба, извършени от служители на икономическото министерство за изпълнението на концесионните договори на "Каолин". В хода на разследването са назначени експертизи, които не са готови, уточняват от обвинението. Готово обаче е новото обвинение срещу съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

То се базира на сигнал на антикорупционната комисия до прокуратурата за продажбата на "Каолин", подаден на 23 април тази година.

"В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за престъпление по чл. 253 НК (пране на пари), касаещо продажбата на придобити от "Алфа Финанс Холдинг" АД акции от капитала на „Каолин“ АД, представляващи 100% от капитала на "РМД Каолин 98" АД, на регистрираното в Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“, съобщава прокуратурата.

Допълва се, че са проведени допълнителни действия по разследването и са събрани доказателства за пране на пари. Освен Прокопиев, обвинени са и двама други членове на Съвета на директорите на "Алфа Финанс Холдинг" - Константин Ненов и Иван Ненков. И тримата са оставени на свобода с мерки за неотклонение "подписка".

"Всичко е заради "Дневник" и "Капитал"

Позицията на "Алфа финанс холдинг" е, че делото е "безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България". Компанията допълва, че ролята на прокуратурата "е сведена единствено до инструмент за репресия срещу неудобни на статуквото публични фигури и оказване на натиск върху независимите медии".

"Повдигнатото обвинение е абсурдно, но то не е ново, а е от лятото на тази година. Самото обвинение е напълно неразбираемо, защото е фактически необосновано и логически несвързано. Единственото възможно обяснение защо се оповестява публично сега е, че председателят на Съвета на директорите на "Алфа финанс холдинг" Иво Прокопиев е съиздател на независимите медии "Капитал" и "Дневник" и атаката от прокуратурата очевидно е реакция на поредицата разследвания за корупционни сделки, които "Капитал" публикува в последните си броеве", коментират от фирмата

"Алфа финанс" твърди, че приватизацията на "Каолин" и развитието на компанията след сделката е една от най-успешните приватизационни истории, което е довело до десетократно разрастване на бизнеса на фирмата и превръщането ѝ в регионален лидер.

"Самата сделка по приватизация е била обект на множество проверки, при които не са установявани никакви нередности. Това е било потвърдено включително и от съда, с влезли в сила съдебни решения", обяснява компанията.

Делото за ЕВН

Преди делото за пране на пари, съдът на два пъти прекратява процеса срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев за продажбата на миноритарния дял на държавата в ЕВН. Причината са допуснатитежки процесуални нарушения от прокуратурата. В началото на октомври прокуратурата внесе обвинителния акт за трети път в съда.

Предишните опити на държавното обвинение се провалиха шумно. Последно Специализираният апелативен съд обяви, че обвинителният акт е неясен.

Тезата на държавното обвинение е, че при продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. постигнатата цена е била занижена, макар и да не е ясно как това може да се твърди за продажба през фондовата борса.

Според прокуратурата борсовата сделка през 2011 г., сключена на цена от близо 90 млн. лв. за 33% от двете дружества с мажоритарен акционер ЕВН е ощетила държавата с 27.6 милиона лв. Разследващите твърдят, че сделката е сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Сигналът за сделката бе подаден до прокуратурата през 2013 г. от тогавашния шеф на КФН и настоящ директор на държавната Българска банка за развитие Стоян Мавродиев, който дълго време водеше война с Иво Прокопиев, който пък е собственик на "Булброкърс" чрез дружествата си "Алфа финанс холдинг" АД и "Финансиа груп".

Според обвинителния акт Иво Прокопиев е "улеснил" Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление чрез изказване, направено по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество в тогавашното му качество на представляващ Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?