Иво Прокопиев окончателно осъди Стоян Мавродиев

Стоян Мавродиев

Бинесменът Иво Прокопиев е осъдил бившия председател на Комисията за финансов надзор (КФН) и настоящ директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев заради разпространението на неистински и позорни твърдения. Върховният касационен съд е отхвърлил жалбата на Мавродиев срещу решението на апелативния съд в София, с което той е осъден да плати 6 хил. лв. за неимуществени вреди. Решението е окончателно.

Мавродиев е осъден заради твърдения по адрес на Прокопиев, направени в серия интервюта през 2013 г., докато бе начело на финансовия регулатор. Според съдебното решение Мавродиев е заявил, че Прокопиев лъже и манипулира, че използва връзките си, за да назначава хора в държавната администрация, че е престъпник и че нарушава обществения интерес. По време на делото обаче не са представени никакви доказателства.

Мавродиев е осъден за неимуществени вреди. В решението на втората инстанция, потвърдено от ВКС, е записано, че твърденията му са клеветнически, целенасочено изказани, за да се внуши, че Прокопиев е престъпник и че Мавродиев е бил длъжен да провери фактите преди да се изкаже.

"Изхождайки от личността и длъжността на ответника - юрист, адвокат с над 20-годишна практика, който към момента на процесните интервюта е председател на Комисията за финансов надзор, настоящият съдебен състав приема, че ответникът е следвало да знае или, ако не е знаел, е следвало да прояви дължимата грижа и да провери верността на изнесените факти, както и да посочи фактите в тяхната цялост. Затова съдът приема, че С. М. е целял да внуши у широката публика и го е направил, че И. П. е престъпник", пише в решението на апелативния съд.

Стоян Мавродиев започна масирана кампания срещу Иво Прокопиев и бизнеса му след публикации в "Капитал" и "Дневник" от февруари 2013 г., в които се посочва, че Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари, придобити от трафик на наркотици, срещу Евелин Банев–Брендо, тъй като неговият подпис е положен върху някои от документите на фирмите, през които е извършвано прането на пари.

Едновременно с това оглавяваната от Мавродиев Комисия за финансов надзор подложи компаниите, в които Иво Прокопиев има участие, включително издателя на "Капитал" и "Дневник" - "Икономедиа", на безпрецедентен административен тормоз, възлизащ на над сто акта за стотици хиляди левове, огромната част от които вече окончателно са отменени от съда.

Обосновавайки сходни твърдения в сигнал до прокуратурата, Стоян Мавродиев е инициатор и на делото "ЕВН" за приватизацията на миноритарните дялове на енергийното дружество на борсата. Той е един от прокурорските свидетели по делото и бе призован да се яви на последното заседание, което той не стори с представяне на медицинско свидетелство за заболяване.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?