Иво Прокопиев осъди бившия шеф на КФН Стоян Мавродиев

Спорът е за интервюта с позорни квалификации от 2013 г.

Иво Прокопиев

Бизнесменът и издател на в. "Капитал" Иво Прокопиев спечели на първа инстанция в Софийски градски съд гражданско дело срещу бившия председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев за неимуществени вреди, причинени с разпространението на неистински и позорни твърдения.

Мавродиев е осъден да заплати 6000 лева обезщетение плюс законови лихви.

Повод за делото са редица интервюта на Стоян Мавродиев от 2013 г., в които той твърди, че Иво Прокопиев "лъже и манипулира", че "използва контактите си с български политици, за да назначава свои приближени в държавната администрация, от което да се облагодетелства", че е "престъпник" и че "нарушава обществения интерес". Съдът приема, че въпросните твърдения са неистински, позорни и причиняват вреди.

Стоян Мавродиев започна масирана кампания срещу Иво Прокопиев и бизнеса му след публикации от февруари 2013-та във вестник "Капитал" и новинарския сайт "Дневник”, на които Прокопиев е основател и съиздател, в които се посочва фактът, че Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари, придобити от трафик на наркотици, срещу Ивелин Банев – Брендо, тъй като неговият подпис е положен върху някои от документите на фирмите, през които е извършвано прането на пари.

От офиса на Прокопиев припомнят, че оглавяваната в миналото от Мавродиев Комисия за финансов надзор (КФН) е подложила издателя на "Капитал” и "Дневник” - "Икономедиа” АД, както и други компании, в които Иво Прокопиев има участие, поднадзорни на КФН, на административен натиск чрез непрекъснати проверки, стотици административни актове и глоби за няколкостотин хиляди лева. Огромната част от тях вече са отменени от съда, а останалите са в процес на обжалване.

Някои от глобите са отбелязани и като нарушения на свободата на словото в международни доклади, например в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека.

Бившият депутат и зам.-председател на ГЕРБ Стоян Мавродиев беше назначен за шеф на КФН по време на първия мандат на правителството на Бойко Борисов. Въпреки всички конфликти и скандали, разразили във финансовия регулатор под ръководството на Мавродиев, ГЕРБ отказа да го отстрани предсрочно и той довърши мандата си, преди да се стигне до избора на ново ръководство в средата на 2016 г.

През годините Мавродиев се замеси в куп скандали – като се започне от начина, по който бе издигнат за председател на КФН, през появата на името му в списъка на свидетелите по делото срещу осъдения за наркотрафик Евелин Банев–Брендо, до отказа му да пусне финансови инспектори да проверят КФН след сблъсък с бившия финансов министър Симеон Дянков.

Бившият шеф на КФН бе критикуван и за едноличния му и конфликтен стил на управление, довел до оставките на трима зам.-председатели – Димана Ранкова, Борислав Богоев и Николай Попов, и обезкръвяване на финансовия надзор от експертния му потенциал чрез мащабна подмяна на професионалния състав на институцията.

В средата на август Мавродиев бе заснет като участник в официална среща на премиера Бойко Борисов с крупни китайски инвеститори в Бургас. Самият той обясни, че е участвал в сбирката като "професионалист и експерт".

Според запознати обаче се подготвя средата за връщането на Мавродиев в държавните структури чрез назначаването му за изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР), за което в последно време има силно лобиране от страна на "Обединените патриоти".

Междувременно, преди няколко дни прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Иво Прокопиев и бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков по подаден през 2013 г. от Мавродиев сигнал във връзка с продажбата на миноритарния пакет от акциите на ЕВН. Прокопиев твърди, че делото е скалъпено.

Споделяне

Още по темата

Още от България