Иво Прокопиев осъди за клевета два вестника, близки до Делян Пеевски

Иво Прокопиев

Съсобственикът на "Икономедиа" - издател на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев осъди "Ню медиа груп", издател на вестниците "Уикенд" и "Всеки ден", за разпространение на неверни твърдения, обиди и причиняване на вреди, съобщиха от "Алфа финанс холдинг", собственост на Прокопиев. Двата вестника са близки до медийната група, контролирана от Делян Пеевски.

В решението на Софийския градски съд от 7 март 2014 г. се казва, че "в два различни вестника, но по едно и също време и със сходни неверни изявления, ("Ню медиа груп")…причинява интензивна увреда на името, честта и достойнството на личността на ищеца, като същевременно създава доверие у читателите във верността на разпространените твърдения с повторението им“.

Съдът постановява, че изявленията "фалирал бос“, "кредитен милионер“, "избягал поради стотици милиони кредити“, "че се укрива“, "напъни да граби отново и отново“, които изданията "Уикенд“ и "Всеки ден“ използват, са неверни и позорящи.

В решението е записано, че "безспорно са неверни твърденията, че ищецът (Иво Прокопиев) се укрива, че е избягал поради неизплатени банкови задължения“ и че "съдът приема за невярно обстоятелството, че ищецът е фалирал“.

Съдебният състав осъжда "Ню медиа груп“ АД да заплати на Иво Прокопиев обезщетение за претърпени неимуществени вреди по силата на чл.45 от ЗЗД за умишлено причинени вреди.

От "Алфа финанс" напомнят, че това е първото решение по делата, които Прокопиев заведе срещу изданията от медийната група на семейството на депутата Делян Пеевски и други таблоиди заради водената срещу него масирана клеветническа кампания през последните четири години.

Споделяне

Още от България