Иво Прокопиев отново осъди "Телеграф медия" за клевета

Иво Прокопиев, архивна снимка БГНЕС

Бизнесменът Иво Прокопиев (съиздател на "Дневник" и "Капитал") спечели поредно дело срещу "Телеграф медиа" ЕООД собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщиха в петък от "Алфа финанс холдинг", чийто акционер е той.

В решението на Софийския градски съд се казва, че процесните публикации са "неверни" и "клеветнически", както и че "Телеграф медиа" не е действал "добросъвестно" и не са спазени "елементарни правила за журналистическа етика".

На Прокопиев е присъдено обезщетение за 40 000 лв., на съдебното решение може да бъде обжалвано.

"Искът е заведен през 2018 г. заради поредица материали и специални издания, разпространявани с вестник "Телеграф" през 2016 г. В тях, освен откровени обиди (например Прокопиев е наречен "чудовище"), се твърдят и отдавна опровергани неистини за бизнеса му - че има стотици милиони необслужвани кредити, и че е заразил с арсен водата в гр. Меричлери, което е довело до хиляди болни от рак. И двете твърдения са категорично отхвърлени от съдебния състав и събраните по делото доказателства като неверни, още повече, че за същите лъжи Иво Прокопиев вече веднъж осъди "Телеграф" с окончателна присъда, на три съдебни инстанции", пише в съобщението на "Алфа финанс".

В него се припомня, че това е поредното спечелено дело от Прокопиев срещу издания, близки до Пеевски или техни публични говорители. Сред осъдените досега са "Уикенд", "Всеки ден", два пъти "Телеграф", Bnews, ПИК, два пъти Николай Бареков, Емил Георгиев, издателят на ПИК Недялко Недялков солидарно със сайта му и бившият председател на Комисията по финансов надзор и Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Миналата седмица Прокопиев заяви, че ще съди за четвърти път бившият журналист и бивш европейски депутат Николай Бареков за "продължаващ клеветнически рецидивизъм". Причината бе протест на Бареков по бермуди и чехли за баня пред имот на Прокопиев в местността Буджака край Созопол. Бившият журналист заяви, че къщата пречела на достъпа до брега на морето, което видимо не е вярно, тъй като има пътека до там.

Бареков също така се изхвърли с твърдението, че "Прокопиев и Доган заедно управляват България през последните 20 години, Бойко Борисов беше една маска". "Те решиха сега, че е време да го сменят", каза още той.

В отговор Прокопиев заяви, че за четвърти път ще съди Николай Бареков за лъжите, които говори за него и за семейството му.

Споделяне

Още по темата

Още от България