Иво Прокопиев: Прокуратурата създава предпоставки за разправа с журналисти

Иво Прокопиев: Прокуратурата създава предпоставки за разправа с журналисти

Ръководството на прокуратурата създава предпоставки за репресия срещу независимите медии и журналисти. Това се казва в позиция на издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. Тя е по повод изказване на главния прокурор Сотир Цацаров, който миналата седмица намекна, че е имало заплахи за живота на бизнесмена и прокуратурата е реагирала на тях. Коментарът на Цацаров бе направен след въпрос как държавното обвинение реагира на сигнали за депутата Делян Пеевски.

Наскоро стана ясно, че българин и румънец са от четири месеца в ареста по подозрение, че са се опитали да изнудват Пеевски и Ахмед Доган за 12 млн. евро, за да бъдат премахнати имената им от доклад за контрабанда.

През 2014 г. прокуратурата арестува трима души заради подготвян опит за убийство на депутата. Не бяха открити никакви доказателства.

"По същия начин, по който се реагира на всички опити, заплахи, включително предадени по официален път по отношение на Делян Пеевски и по отношение на Ахмед Доган, защото за това не ме попитахте, а това ви е и подтекстът. По същия начин се реагира и по отношение на заплахи, които са дошли по надлежния ред от лице, което е бизнесмен, собственик на медийна група и е публично известен с критичните си позиции спрямо прокуратурата. Разлика между него и Делян Пеевски няма. По същия начин се действа и спрямо него в негова защита. И тези критични позиции по никакъв начин не са обосновали това ние да намалим степента на действие в негова защита, така както ги предприемаме и спрямо други", заяви Цацаров миналата седмица.

Впоследствие близки до прокуратурата медии тиражираха всевъзможни спекулации по темата, в резултат на което е сегашната реакция на Иво Прокопиев.

"По повод публикации в последните няколко дни, както и във връзка с изявлението на главния прокурор г-н Сотир Цацаров бих искал да уточня, че не съм получавал никакви заплахи, както и не съм подавал никакви сигнали до прокуратурата или друг компетентен орган във връзка със заплахи.

Бях информиран от МВР, че при тях от външен източник има постъпила информация за потенциална заплаха, свързана с журналистически разследвания и публикации в "Капитал", както и с други журналистически разследвания. В тази връзка органите на реда извършват проверки на различни конфликтни ситуации, свързани с публикации на "Капитал". Аз и колегите ми им оказваме пълно съдействие", казва в отговор Прокопиев.

Той допълва, че е благодари за професионализма на МВР.

"Благодаря персонално и на г-н Цацаров за изразената загриженост. Заедно с това най-любезно бих помолил него и другите представители на прокуратурата да се изказват по-ясно и да не създават предпоставки за интриги и допълнително напрежение в обществото.

През последните години независимите медии, техните журналисти и издатели са подложени на непрекъснат натиск и репресия от ръководството на прокуратурата. По този начин тази ключова държавна институция зададе тон на пълна нетърпимост към различното мнение, независимите медии и техните разследвания", пише Прокопиев.

Пълният текст на позицията:

По повод публикации в последните няколко дни, както и във връзка с изявлението на главния прокурор г-н Сотир Цацаров бих искал да уточня, че не съм получавал никакви заплахи, както и не съм подавал никакви сигнали до прокуратурата или друг компетентен орган във връзка със заплахи.

Бях информиран от МВР, че при тях от външен източник има постъпила информация за потенциална заплаха, свързана с журналистически разследвания и публикации в "Капитал", както и с други журналистически разследвания. В тази връзка органите на реда извършват проверки на различни конфликтни ситуации, свързани с публикации на "Капитал". Аз и колегите ми им оказваме пълно съдействие.

Използвам повода да благодаря за професионализма на екипа от МВР и служителите в прокуратурата. Благодаря персонално и на г-н Цацаров за изразената загриженост. Заедно с това най-любезно бих помолил него и другите представители на прокуратурата да се изказват по-ясно и да не създават предпоставки за интриги и допълнително напрежение в обществото.

През последните години независимите медии, техните журналисти и издатели са подложени на непрекъснат натиск и репресия от ръководството на прокуратурата. По този начин тази ключова държавна институция зададе тон на пълна нетърпимост към различното мнение, независимите медии и техните разследвания.

Публичното посочване - многократно от г-н Сотир Цацаров, а напоследък и от кандидата за негов приемник г-н Иван Гешев, на "Капитал" и мен лично като основен опонент и проблем на статуквото е обективна предпоставка за потенциални посегателства от страна на всеки, който се чувства засегнат от критични публикации в "Капитал" и "Дневник" или си мисли, че по този начин ще угоди на някой силен на деня.

Споделяне

Още по темата

Още от България