Иво Прокопиев разширява бизнеса си с имоти

Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката между дружеството "Алфа Дивелопмънтс" и "Лендмарк", с която фирмата на бизнесмена Иво Прокопиев придобива 75% от портфолиото на компанията, досега собственост на Таня Косева-Бошова и Ричард Макдоналд.

Сделката е осъществена от дъщерната на "Алфа Дивелъпмънтс", "Бета Проджектс", и е за придобиването на 12 дружества за недвижими имоти – "Сноусайд", "Лендмарк България Еърпорт" ЕООД, "Лендмарк България шопс" ЕООД, "Лендмарк България тауър" ЕООД, "Лендмарк България цар" ЕООД, "Лендмарк пропърти България" ЕАД, "Лендмарк България ритейл парк" ЕООД, "Лендмарк България маркет" ЕООД, "Лендмарк България парк" ЕООД, "Бриджкорп едно" ЕООД, "Бриджкорп фор" ООД, "Бриджкорп севън" ООД. Целта на концентрацията е да допринесе за осъществяване на мащабна инвестиционна програма за доизграждане на различни сгради и подобряване качеството на предлаганите услуги, се казва в съобщение на КЗК.

От двете страни отказаха да коментират цената за придобиване на мащабния портфейл от имоти на "Лендмарк", защото сделката е "частна", но най-вероятно е една от най-големите транзакции на пазара. Преди година "Лендмарк" премина в ръцете на мениджърите Косева-Бошова и британеца Макдоналдс за 210 млн. евро.

Портфолиото на "Лендмарк" се състои от 22 имота в България и един в Турция - с обща наемна площ от 92 300 кв.м и 61 400 кв.м земя за строеж. Сред активите на "Лендмарк" са "Лендмарк център", офис сграда, разположена близо до Народното събрание, "Порше център" и сградата на DHL до летището в София и бившата сграда на териториалната данъчна дирекция във Варна. Има и строителни проекти като бизнес център на булевард "България" в София, офис сграда срещу общината във Варна, търговски парк в Пловдив, където наемател е австрийската верига за стоки за дома и строителството "Баумакс", както и дялово участие в голф курорта "Блек сий рама" до Балчик.

"Алфа Дивелопмънтс" е част от "Алфа Финанс Холдинг", в чиято структура работят близо 3500 души. Групата е активна в България и Югоизточна Европа и управлява активи на стойност над 1 млрд. евро. Дружеството изгражда над 500 000 кв. м. жилищни, офис и търговски площи и управлява над 300 000 кв.м. офис площи, между които и най-мащабния офис проект у нас – Бизнес Парк София. Сред най-големите му инвестиционни проекти са Панорама Сити във Варна и Алфа Парк в София, срещу Бизнес Парка в Младост 4.

Преди "Бриджкорп", съвместното дружество на Косева-Бошова и Макдоналд, да придобие портфолиото на "Лендмарк", негови собственици бяха инвестиционна група "Алтима партнърс", исландската банка Ландсбанки на Тор Бьорголфсон и частната британска инвестиционна компания за недвижими имоти "Горт секюритис" на Хенри Гуин-Джоунс (притежава столичния хотел "Радисън"). Джоунс беше инвестиционен консултант на "Екуест" при стъпването им в България. Джоунс влизаше и в съвета на директорите на инвестиционния фонд "Сигма България", собственост на Георги Велчев. Друг от бившите управляващи в "Лендмарк" е Георг Цветански. Той беше изпълнителен директор на "Балканфарма", а името му нашумя особено покрай проваления опит за продажба на "Булгартабак" през 2003 г.

Таня Косева и Ричард Макдоналд запазват собствеността си върху 10-етажна офис сграда, разположена на булевард "Г. М. Димитров", близо до колелото на 4-ти километър. Сградата, купена за 17.5 млн. евро, е с разгъната застроена площ от 12 988 кв.м, като освен офиси има два подземни етажа паркинги. Продавачът е дружеството със специална инвестиционна цел "Фонд за недвижими имоти България". Фондът излиза от втора своя инвестиция в строеж, след като продаде и офис сградата "Камбаните бизнес център", разположена срещу "Бизнес парк София".

В Бургас "Бриджкорп" има съвместна инвестиция с бившия съсобственик в "Лендмарк" – Хенри Гуин-Джоунс. Става въпрос за мола "Бургас Плаца". Първоначалният инвеститор в мола беше "М.Б. Изгрев". Сега собствеността е поделена 60% на "Горт Холдингс", на Хенри Гуин-Джоунс, и 40% на "Бриджкорп". До момента молът се контролираше непряко от братята Валентин и Десислав Попови. Те участваха при стартирането на "София ленд" и са съинвеститори в офисната част на проекта за мол и бизнес сгради на "Цариградско шосе", където ще е най-големият хипермаркет на "Карфур".

Още от Бизнес

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?