Иво Прокопиев: С Пеевски и Борисов имаме различна философия за България

Иво Прокопиев

Издателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев определи твърденията на премиера Бойко Борисов по негов адрес като "неверни и манипулативни".

В понеделник сутринта Борисов коментира, че "Пеевски и Прокопиев са еднакви". Премиерът каза още, че Иво Прокопиев му е влияел при избора на министри в първия кабинет на ГЕРБ, а сега иска да дестабилизира ГЕРБ. Освен това Борисов каза, че Прокопиев "навремето идваше да се оплаква при мен, че Цветан Василев иска да го убива", а сега пуска интервю на бившия банкер.

Меdiapool публикува пълния текст на изявлението на Иво Прокопиев:

Днес в интервю по "Нова телевизия" премиерът Бойко Борисов сам си зададе въпрос и сам даде отговор, в центъра на който се оказах аз.

Тъй като твърденията на г-н Борисов са неверни и манипулативни с цел да ме злепоставят, длъжен съм да отговоря, за да защитя името си.

1. По повод влиянието ми върху ГЕРБ при номинирането на министри

В противоречивото си изложение по тази тема Борисов сам каза, че решенията за това кой да е министър и кой - не, е взимал сам – между другото и отговорността си е негова.

Доколкото съм имал отношения с ГЕРБ в през 2008-2009 г., те са били единствено институционални - в качеството ми на председател на най-голямата и уважавана тогава работодателска организация - КРИБ, и като зам.-председател на Съюза на издателите. Всички срещи от онзи период, на които е присъствал Борисов, са били или с управителния съвет, или с цялата организация, писмено документирани и предварително обсъдени, основно по икономически теми, които засягат средата за бизнес. Лични отношения нямаме.

На 17 юни 2009 г. ГЕРБ подписа с КРИБ амбициозния пакт за стабилност. От края на 2008-ма световната икономика беше в жестока криза и единствено активното взаимодействие между бизнес и политици можеше да осигури меко кацане на икономиката и запазване на нейния потенциал. Същото споразумение беше подписано и със "Синята коалиция".

Вярно е, че първият икономически екип на ГЕРБ в голяма степен споделяше ценностите на КРИБ (от оня период), част от хората в екипа бяха членове на организацията, но номинацията им за министри беше извършена изцяло по политическите механизми на ГЕРБ, с които КРИБ никога не е имал общо.

2. По повод на заплахите срещу мен и семейството ми

"Капитал" беше първата българска медиа, която още от 2009-2010 година започна да предупреждава обществото за концентрацията на държавни пари в КТБ, за овладяването на медиите от политическата класа, за липсата на ефективен надзор и източването на банката чрез финансиране на кухи свързани лица.

Реакцията на засегнатите участници в тази грозна корупционна схема, която днес обществото нарича моделът #КОЙ, беше жестока. Чрез натиск от всички възможни държавни институции, данъчни проверки, оклеветяване чрез медийната машина на модела, включително физическа заплаха спрямо мен и семейството ми.

През 2010 година беше получена оперативна информация в компетентните служби за подготвяно покушение срещу мен и семейството ми. И двамата с г-н Борисов бяхме информирани от съответните органи - аз като потенциален потърпевш, а той като министър-председател. В интерес на истината реакцията тогава беше адекватна и последваха множество действия.

Не знам доколко тогавашната заплаха срещу мен е била реална или форма на натиск, нямам представа за организаторите или поръчителите.

Намесването на името на г-н Цветан Василев в тази връзка е интерпретация изцяло на г-н Борисов, вероятно поради факта, че хронологически този случай беше след първите журналистически разследвания за КТБ или поради информация, с която аз не разполагам.

3. В заключение, по повод твърдението на г-н Борисов, че с г-н Пеевски сме "абсолютно еднакви", не аз, а премиерът дължи обяснение на зрителите.

Като журналист, издател, предприемач аз винаги съм работил в частния сектор. Нямам и ден на държавна заплата, бизнесът ми не зависи от държавни поръчки.

Медиите, които толкова дразнят г-н Борисов и архитектите на модела #КОЙ, са създадени от мен и съмишленици на принципите на качествената журналистика и свободното общество. Не съм купувал вестници с кредити от КТБ, които да останат невърнати, а редакциите да бъдат подчинявани в политическа полза.

Като представител на бизнеса или издателската общност съм се стремял да подобря средата и шансовете за успех за всички предприемачи в България. Философия, която видимо нито г-н Пеевски, а и нито г-н Борисов, за съжаление, споделят. В резултат от 2009 г. насам България не се развива, а стагнира.

Споделяне

Още по темата

Още от България