Иво Прокопиев съди България в Страсбург

Иво Прокопиев съди България в Страсбург

Бизнесменът и съиздател на “Дневник“ и “Капитал“ Иво Прокопиев съди България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради действията на антикорупционната комисия.

“Обърнал съм се към съда по правата на човека заради действията на комисията за отнемане на имуществото. Делото е преминало етапа за допустимост и ще се гледа“, каза Прокопиев пред бТВ.

В края на миналата седмица прокуратурата обяви, че е повдигнала на Прокопиев обвинение за пране на пари заради продажбата на “Каолин“ на германската компания “Кварцверки“. Според бизнесмена обвинението срещу него за пране на пари е нелепо и никога няма да го внесат в съд.

“Виждате какво се случва с обвинението за EVN – четири пъти съдът го връща, защото не може да разбере каква е причинноследствената връзка между това, което се твърди от прокуратурата и хората, които са обвинени”, коментира Прокопиев.

По думите му е много важно мътната вода в приватизацията да се отдели от чистата. Според Прокопиев  “Каолин” е обратното на това, което се случва в „Полимери”.

“Каолин“ е работещо предприятие, собственост в момента на световно известна фирма и от едно фалирало навремето предприятие сега е в основата на цял керамичен клъстер с много преки и косвени ефекти върху икономиката”, заяви той.

Прокопиев смята, че огласяването на повдигането на обвинението на прокуратурата е направено нарочно сега, като конкретна причина е последният брой на издавания от него вестник „Капитал“ с материали за т.нар. „дупка на Гергов“ във Варна и други.

„Съвпадението с акциите срещу Баневи са нарочно търсен ефект – да съберат двата сюжета заедно. Това което излиза над чертата обаче е тоталната, груба и незаконна атака срещу всички независими медии в България. Това което се случва на мен не е прецедент, има преследвания срещу издателите на вестник „Сега” и „Клуб Z”. Нека за тези разследвания, свързани с медиите да бъде провлечен международен прокурор или поне международни наблюдатели”, призова Иво Прокопиев.

Делото за пране на пари срещу Прокопиев е плод на общите действия на държавното обвинение и антикорупционната комисия. Досега срещу него бе заведенодело за продажбата на  миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕВН, което шумно се проваля в съда.

Делото за ЕВН обаче доведе до задействането на антикорупционната комисия, ръководена от бившия прокурор Пламен Георгиев. С абсурдни аргументи комисията запорира имущество за над 150 милиона лева, генерирани от напълно законната продажбата на "Каолин" от края на 2012 г. на германското дружество "Кварцверке". "Антикорупция" твърди, че генерираните пари от продажбата са с незаконен произход.

Приватизацията на "Каолин" бе извършена преди 17 години. Тя излиза извън правомощията на антикорупционната комисия, която може да проверява до 10 години назад. Приватизаторите на "Каолин" на свой ред бяха оправдани напълно от Върховния касационен съд през 2004 година, т.е. сделката не е била сметната за престъпна с окончателно решение на съда.

Антикорупционната комисия на Пламен Георгиев разчита само на позиция на прокуратурата от 2001 година (ръководена тогава от Никола Филчев), че приватизацията на "Каолин" е престъпна. С този лист в ръка комисията обяви, че самата продажба на "Каолин" от Иво Прокопиев през 2012 година е генерирала пари с незаконен произход, въпреки че продажбата е била напълно законна.

В деня, в който бе обявено делото за “Каолин“, прокуратурата обяви арестите на Николай и Евгения Баневи заради приватизация на фалиралото дружество “Полимери“.

Споделяне

Още по темата

Още от България