Иво Прокопиев: Щабът за политическа репресия е активен по време на кризата

Иво Прокопиев: Щабът за политическа репресия е активен по време на кризата

"Целта на наложените запори е да се нанесат вреди на бизнеса, за да се ограничат възможностите за финансова подкрепа на медиите". 

Това коментира бизнесменът и издател Иво Прокопиев пред Mediapool по наложени запори върху неговото имущество.

Във вторник антикорупционната комисия (КПКОНПИ) уточни, че става дума за запори на имущество на Прокопиев и неговата съпруга Галя на обща стойност 451 000 лева. В това число влиза моторна лодка. В понеделник Нова тв обяви, че Софийският градски съд е уважил искане за запор на акции и "яхта".

Проблемът е, че това се е случило преди месец и половина, но информацията се спуска сега.

"Вижте времето, в което това се прави. Освен за КПКОНПИ, за всички останали, подобни действия по изпълнителни производства са забранени по време на извънредното положение. Явно има и друг щаб - за политическа репресия по време на кризата и той също е много активен. Седем метрова рибарска лодка беше представена като яхтата на Пол Алън", коменира бизнесменът.

Оказва се, че запорите са наложени още през февруари. Прокопиев твърди, че информация е изтекла контролирано, което е "размахан пръст"  заради статията му за необходимите антикризисни мерки, с която критикува действията на правителството.

"Продължавам да съм убеден, че кризата се управлява едностранно. Спешно трябва да се направи повече за икономиката и запазване на работните места", казва бизнесменът. 

Той напомня, че няма как "цензурата и тормозът да намалят рецесията на българската икономика".

"Промените в законодателството, правени под натиска на политическата целесъобразност, ни вкараха в изключително опасна спирала на орязване на основни права. Вече няма достатъчно законова защита на правото на собственост, свободното изразяване е под огромен натиск, свободното придвижване беше ограничено заради вируса. Ако това не спре, съвсем скоро България няма де е нито демокрация, нито пазарна икономика", коментира Прокопиев.

Запори за 199 милиона лева

До момента по искане на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) съдилищата в Бургас и София са допуснали запори на имущество на Иво Прокопиев и съпругата му за близо 199 милиона лева. Тези средства са генерирани от законната продажба на "Каолин" на германската компания “Кварцверке“, която досега само антикорупционната комисия смята за незаконна, без да е ясно на какво правно основание.

"През цялото това време дейността на фирмите със запорирани акции е силно затруднена. КПКОНПИ знае много добре, че няма никакви правни основания да спечели подобен иск, но използва процедурата и запорите като форма на наказание. Голямата цел е да се делегитимира публичната позиция на "Капитал" и "Дневник" и да се оказва постоянен натиск върху медиите. Във времена на криза като сегашната, оцеляването на независимите медии е много трудно без подкрепа", коментира Прокопиев.

Той повтаря тезата си, че двете наказателни дела срещу него и последвалите две проверки на КПКОНПИ са "пълно беззаконие и репресия срещу семейството и бизнеса му заради независимата позиция на "Капитал" и "Дневник".  По думите му антикорупционният закон е така направен, че КПКОНПИ няма нужда да доказва нищо в съда за налагане на запорите.

"Изказва се едно твърдение  и ако формалните реквизити на искането са на КПКОНПИ спазени, съдът допуска автоматично запора. Няма нужда от доказване. Блокира имуществото ти за неопределено време, защото няма ефективен начин да се защитиш", казва бизнесменът.

Втора десетгодишна проверка

Прокопиев коментира, че последните запори са наложени по втора десетгодишна проверка, която КПКОНПИ е започна срещу него.

"Атаката този път не е толкова помпозна материално, няма искове за милиони или претенции към бизнеса, но е изключително лична. Блокирана е и сметката на съпругата ми Галя, лични вещи, повече с емоционална стойност, отколкото финасова. (Това е) Класически тормоз. Съдът вече се явява един формален регистратор", казва той.

Бизнесменът напомня, че е завел дело срещу държавата пред Европейския съд по правата на човек в Страсбург.

"Оптимист съм, че рано или късно държавата ще трябва да плати компенсация за този призвол, който се върши от нейно име", коментира той.

Няма друга истина, освен тази на властта

"Тормозът от институциите започна след разследванията на "Капитал" за модела КТБ и за вторичното ограбване на нейните активи, продължава и до днес. Целта е да се убеди обществото, че не може има друга истина, освен истината на властта", казва Иво Прокопиев.

До приключването на делото за конфискация вероятно ще минат още пет години. Това означава, че запорите ще останат в сила общо седем години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?