Иво Прокопиев: Скандално е да ползваш лична кореспонденция в предизборната си кампания

Иво Прокопиев: Скандално е да ползваш лична кореспонденция в предизборната си кампания

"По време на кампания за европарламент да размахваш лична кореспонденция като жълт вестник и да я използваш като основен аргумент в предизборната си кампания е скандално." Това заяви Иво Прокопиев, бизнесмен и издател на "Дневник" и "Капитал" по повод случая с разпространения негов мейл до журналисти, свързан с лицензите на трите ЕРП-та пред Нова телевизия.

Според Прокопиев скандалът не е в мейла, а в това, че "водещ политик, лидер на социалистите в Европа" Сергей Станишев прави нещо, което е "нехигиенично".

Заплаха срещу независимостта на медиите

"Вчера те не се занимаваха с техните политически опоненти, не се занимаваха със смисъла на тези европейски избори, за какво се бори България, какво искаме да постигнем през следващия период, какви са нашите цели. Ние избираме депутати в Европейския парламент, не ровим в чуждите имейли.Това изкарване на мейла аз го определям като голям скандал срещу личността на журналистите и като опит за сплашване не само на нашата редакция, а за всеки, който си позволява да бъде независим", коментира Прокопиев.

Той е на мнение, четова, което се случва е "размахване на пръст"."Все едно казват: внимавайте, защото ние следим всяко писмо, всяка поща, всяко семейство. Срещу "Икономедия" и срещу мен се води организирана репресия от държавния апарат", смята Прокопиев.

Работна кореспонденция

Относно съдържанието на мейла, което изтече в медиите, бизнесменът заяви: "Според мен принципите и идеята в писмото са верни. Това е обичайна работна кореспонденция, а реакцията на управляващите, която виждаме означава, че сценарият в писмото е верен".

Не съм адвокат на трите ЕРП, но ако им бъдат отнети лицензите на това основание, което е незаконно, това би струвало много скъпо на всички, включително и на данъкоплатците, смята Прокопиев.

Според него в писмото му до журналистите няма нищо, което да сочи към някакъв негов интерес.

"Има един принципен проблем - лицензите на трите ЕРП. Аз виждам, че този проблем става много голям и съм си казал мнението в лична работна кореспонденция. В писмото няма нищо, което да сочи към някакъв мой интерес, някаква уговорка, някакво задкулисие. Най-голямото доказателство за това е, че три четвърти от тази кореспонденция изобщо не е публикувана", каза Прокопиев.

Според него има "абсолютно нездраво и умишлено клатене на енергийната система от страна на правителството, защото това е чувствителна тема за обществото и трябва да се отчете дейност".

С открито писмо в четвъртък Иво Прокопиев поиска публично извинение от лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев заради изявление, в което Станишев свърза мейл на Прокопиев със сценарий за дискредитиране на политиката на правителството.

В сряда в няколко медии бе публикуван мейл, написан от Прокопиев до журналисти от "Дневник" и "Капитал", в който той пише, че темата с лицензите на ЕРП се развива по "Костинбродски сценарий" и че по потвърдена от два източника информация - среща на Бобева с посланици от ЕС седмицата преди този уикенд и източник на ЕВН от МИЕТ, има план лицензите на трите ЕРП да се отнемат на 15 май, непосредствено преди изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България