Избират под натиск Доростолски митрополит?

Изборите за митрополит на Доростолска епархия на 7 септември, може да бъдат опорочени заради недопустима намеса на държавата в църковните дела, предупреди източник от Светия синод.

В подкрепа на патриаршеския кандидат - викарият на Максим Знеполски епископ Николай, на място действал лично областният управител Петко Добрев, както и депутати от НДСВ. Добрев директно предупредил хората, които ще гласуват в неделя, че ако Николай не бъде избран, Доростолска епархия няма да има, твърдят свещеници.

Другият кандидат за поста е игуменът на Троянския манастир Генадий, който стана Мелнишки епископ по време на разкола, но се върна при Максим през 1998 г. Генадий бе избран в началото на миналата година за митрополит на Силистра, но синодът касира вота и насрочи нови избори. На синодалната сесия през юни дори е имало гласове изобщо да не бъде допуснат сега да участие в изборите.

Членовете на Светия синод и най-вече патриарх Максим не крият предпочитанията си за епископ Николай. Синодът вече направи един неуспешен опит да го издигне, като го определи за игумен на Бачковския манастир. Сегашният игумен Наум обаче не се подчини на решението и не допусна наследника си да влезе в манастира.

Решението да се създаде епархийски център в Силистра е от декември 2000 година, когато Петият църковно-народен събор възстанови Доростолската епархия, която сега е към Червенска с център Русе.

Ако се допусне под натиск на местните власти да бъде избран митрополит на Силистра, изборът трябва да бъде обявен за недействителен, а епископ Николай - наказан, че използва натиск от властите за издигането си, коментираха богослови.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: