Избират строител на обхода на Ахелой за 26 млн. лв.

Километър от скоростния път е с прогнозна цена от 5.77 млн. лв. без ДДС

Агенция "Пътна инфраструктура" пусна търга за избор на изпълнител на обхода на Ахелой, който е част от първокласния път Слънчев бряг – Бургас.

Участъкът е с дължина 4.5 км, а прогнозната му стойност е 26 млн. лв. без ДДС. Това прави по 5.77 млн. лв. на километър. Средствата са осигурени от държавния бюджет.

Обектът трябва да бъде изграден за една година – 365 дни.

Срокът за подаване на офертите е до 19 септември 2016 г. Това означава, че строителството ще започне най-рано през 2017 г.

Трасето на обхода на Ахелой преминава по нов терен, като се отделя от съществуващото трасе на пътя Слънчев бряг – Бургас след настоящото кръгово кръстовище, обхожда града от север и се включва отново в първокласния път.

Предвижда се да бъдат изградени две самостоятелни платна с по две ленти за движение във всяка посока с габарит 20 метра.

С новото трасе ще се повиши безопасността, тъй като транзитният трафик да бъде изведен извън града, скоростта на движение и удобството при пътуване.

Изнасянето на трафика извън Ахелой ще намали и замърсяването на въздуха в града.

Първокласният път Слънчев бряг – Бургас е от изключително значение за региона. Съществуващият участък, който преминава през града, е с интензивно движение и разрастването на туристическите комплекси допълнително натоварват пътуването. Действителната скорост на движение през летните месеци е около 30 км/ч.

Миналата седмица регионалният министър Лиляна Павлова съобщи, че на този етап няма да се строи магистрала "Черно море" между Варна и Бургас, поради липсата на достатъчно трафик.

По тази причина е взето решение пътят от Бургас до Слънчев бряг да бъде с по две ленти за движение във всяка посока, а оттам през Бяла и Обзор до Варна ще има три ленти за движение общо, каза.

Към момента вече е направено уширение на пътя до Поморие. Сега върви тръжна процедура за избор на изпълнител на участъка Поморие – Сарафово и на обхода на Поморие.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?