Избирателите ще могат да проверят дали партии или инициативни комитети са злоупотребили с данните им

Снимка: БГНЕС

От понеделник гражданите ще могат да проверяват в страницата на ЦИК дали партии или инициативни комитети не са злоупотребили с техните лични данни при регистрацията на кандидати в президентския вот. До момента такава проверка можеше да се прави само при избори. Новото тази година е, че проверки ще се правят и в подписите, представени от инициативните комитети и партиите, които ще се регистрират като застъпници за референдума.

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, председателят на комисията за личните данни Венцислав Караджов и председателят на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) Антоанета Цонева призоваха гражданите да проверят дали с личните им данни не се злоупотребява. От днес това вече е възможно през сайта на ЦИК, като засега е възможна проверката само в подписката за президент на ГЕРБ, тъй като други партии все още не са подали документите си.

Можете да проверите и дали името и личните ви данни не фигурират в списъците на регистрираните наблюдатели. Всеки наблюдател ще трябва да попълни декларация, че е съгласен. На предишните избори в Комисията за защита на личните данни са постъпили жалби от "наблюдатели", които не са знаели, че са такива. Надяваме се това да бъдат добри мерки срещу контранаблюдателите, добави Антоанета Цонева.

От Института за развитие на публичната среда са разработили наръчник за рисковете при използването на личните данни за изборите и референдума. Той е достъпен както на сайта на Комисията за защита на личните данни, така и на сайта "Аз гласувам".

Специално за събирането на подписи за референдума има промени в бланките, обясниха експертите. "Преди да сложат подписа са и да напишат личните си данни в списъците, гражданите трябва да видят позициите по трите въпроса и имената на инициативните комитети плюс данните на лицето, което събира подписите. То трябва да е член на инициативния комитет", каза Цонева. Освен това събиращите подписи трябва да се подписват на листата, на които се събират подписите.

Камелия Нейкова каза, че системата за проверка на ЦИК вече е усъвършенствана и трети лица няма да имат възможност да правят проверка за друг. За целта ще се дава персонален идентификационен код чрез имейл.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?