Избирателната активност в Източна Европа се увеличава в сравнение с миналите избори

Кадър от протестите в подкрепа на съдебната реформа в Букурещ

Първите данни за избирателната активност в Източна Европа показват по-висока избирателна активност, отколкото преди пет години, предаде ДПА.

В Унгария към 8 часа по Гринуич (10 ч. местно време) бяха гласували 17.2 на сто от избирателите, в сравнение с 11.5 преди пет години.

Наблюдателите в Словакия предричат избирателна активност от около 20 на сто. Макар и ниска, тя е по-висока от 13-те на сто през 2014 година.

Избирателната активност на евроизборите в Словакия е била най-ниската в ЕС от присъединяването ѝ към блока през 2004 г., отбелязва ДПА.

Към 9.30 ч. по Гринуич избирателната активност сред 3.8-те милиона хърватски избиратели беше 9.9 на сто. Това е с около 2 на сто повече от активността по същото време през 2014 година.

В Словения избирателната активност леко се повишава - към 11 часа (9 ч. по Гринуич) е регистрирана активност от 8.9 на сто. През 2014 г. тя беше 8.3 на сто.

Към 13 ч. местно време (10 ч. по Гринуич) избирателната активност в Румъния беше 19.7 на сто, сравнени с едва 12.4 на сто през 2014 година.

В страната се произвежда и референдум за реформи на съдебната система.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019