Избирателният кодекс да бъде пратен на Венецианската комисия

Избирателният кодекс да бъде пратен на Венецианската комисия
Представители на Синята коалиция заявиха в четвъртък, че настояват проектът на избирателен кодекс, който в момента върви на второ четене в ресорната правна комисия, да бъде изпратен незабавно за становище на Венецианската комисия.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров коментира, че в проекта “има сериозни проблеми“ с демократичните ценности и затова призова управляващите от ГЕРБ да не бързат с приемането му в пленарната зала, което се очаква да започне следващата седмица.

Димитров припомни, че десницата има 39 конкретни предложения, някои от които са свързани със запазване избираемостта на районните кметове в София, Варна и Пловдив и на броя на общинските съветници.

Предложенията са насочени още срещу така наречения корпоративен вот, към въвеждане на електронно гласуване и на постоянна изборна администрация, за прозрачност на изборния процес зад граница и т. н..

“Призоваваме всички партии в Народното събрание да не допуснат ограничаване на демократичните права с приемането на кодекса“, каза още Димитров.

Той попита управляващите защо са скрили от българската общественост писмо от евроинституция за това, че се настоява за проверка и становище на Венецианската комисия по кодекса. Става въпрос за писмо от Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа, за което стана ясно във вторник на заседанието на правната комисия.

Мартин Димитров прогнозира, че още през 2011 година ще има ремонт на кодекса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?