"Избирателно състрадание" – в Русия се готви широка амнистия

Амнистията в Русия по повод предстоящата след седмица 20-та годишнина от приемането на постсъветската конституция ще обхване широк кръг лица. Но не и осъдените за тежки престъпления като бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, излежаващ присъда за финансови измами, пишат руски вестници в четвъртък.

Президентският съвет по правата на човека разработи предложения за амнистията по нареждане на Владимир Путин. Вчера ръководителят на съвета Михаил Федотов заяви след среща с руския лидер, че Ходорковски може да бъде пуснат на свобода, както и двете изпълнителки от групата "Пуси райът", осъдени за хулиганство след антипутински "пънк молебен" в централната московска катедрала "Христос Спасител".

Президентът внесе проекта в Държавната дума, посочва "Ведомости", според който в крайна сметка ще бъдат амнистирани осъдените за по-леки престъпления, ако не са прилагали насилие към представители на властта. Тъй че на свобода ще излязат само някои от обвинените във връзка с протестите на Блатния площад в Москва след преизбирането на Путин през май м. г. Някои от тях са заплашени от 10 години затвор за насилие срещу полицаи, посочва изданието.

На срещата с Федотов и омбудсмана Владимир Лукин Путин предложи на правозащитниците поправки в проекта, значително стесняващи рамките на амнистията. Тя може да не засегне например Михаил Ходорковски, съдружника му Платон Лебедев и опозиционера Алексей Навални, осъден условно по същия член - за присвояване. Затова пък може да бъде амнистиран бившият министър на отбраната Анатолий Сердюков, обвинен в престъпно нехайство, ако получи присъда, смята адвокатът му, цитиран в статията. Може да излязат на свобода и двете осъдени членки на "Пуси райът" като майки на непълнолетни деца.

Според омбудсмана Лукин амнистията има шанс да обхване почти всички обществено значими дела. Едва ли обаче ще засегне активистите на "Грийнпийс", атакували руска петролна платформа - наказателният кодекс разглежда хулиганството като тежко престъпление. Освен това в случая има и съпротива срещу представители на властта, изтъква "Росийская газета".

Към Путин вече неведнъж са отправяни призиви да обяви амнистия, включително от опозицията в Русия. Съпредседателят на партия РПР-ПАРНАС Владимир Рижков връчи на президента списък със 70 политзатворници, включващ подробни разяснения по делата им, посочва "Московский комсомолец".

Историята с тази амнистия се нареди сред най-обърканите и най-драматичните, откакто бе приета конституцията на Русия, пише "Комерсант". Всекидневникът отбелязва, че проектът още се доработвал  вчера от правозащитниците дори в присъствието на президента, в  неговия кабинет. Путин уверил, че ще продължи работата по него
заедно с депутатите.

По различни изчисления ще бъдат амнистирани от 30 000 до 100 000 души от общо 600-700 хиляди затворници в Русия. "Тук сега  всичко зависи от интерпретацията", отвърнал омбудсманът Лукин на уточняващ въпрос, зададен от "Комерсант". Представеният проект за амнистия всъщност е втори, заявява  пред "Новие известия" депутатът Иля Пономарьов, разработил  първия вариант - с отделна точка за обвинените по делото за  Блатния площад.

"Ясно е, че не може да бъдат пуснати на свобода всички,  употребили насилие срещу служители на реда - далеч не всички от тях го заслужават", отбелязва Пономарьов.

"За жалост, в крайна сметка получихме амнистия член по член, без специални уговорки, които да сложат точка на "Блатното  дело" и да обърнат най-накрая тази страница. Но както виждаме, на властта не ѝ достигна нито мъдрост, нито великодушие, за да го стори", казва депутатът пред "Новие известия", в статия със
заглавие "Избирателно състрадание".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?