Изборът на Абдулах Гюл за президент остана за 28 август

Изборът на Абдулах Гюл за президент остана за 28 август

Кандидатът на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) АК Абдула Гюл не беше избран за президент на страната във втория тур на гласуване. В петък той не успя да получи две-трети от гласовете в парламента, но се очаква да спечели по време на третия тур, когато му е необходимо обикновено мнозинство.

При първия опит Гюл спечели 341 гласа, а при втория 337 при необходимите му 367.

Другите двама кандидати - Себахаттин Чакмакоглу на крайно дясната Партия на националистическото движение събра 71 гласа, а Тайфун Ичли от демократичната лява партия получи 14 гласа.

Вторият тур на изборите беше бойкотиран от опозиционната Народнорепубликанска партия. Те направиха същото и при първото гласуване.

Кандидатурата на Гюл, който в момента заема поста външен министър на страната, не бе приета от светския елит в Турция – генерали от армията, магистрати, опозиционни партии. Те се опасяват от неговата обвързаност с ислямистите в началото на политическата му кариера и смятат, че има таен план за ислямизация на страната.

Гюл отхвърля тази опасност и се зарича да остане верен на светската конституция на страната.

Опонентите му изтъкват, че съпругата му носи фередже на обществени места, което се приема като символ на политическия ислям. Това е забранено според турската конституция в държавните учреждения и учебните заведения на страната.

Кандидатурата на Гюл, представена за пръв път през април, предизвика остри противоречия и политическа криза, която доведе до предсрочни избори. Но след убедителната победа на управляващата партия на Ердоган, тя разполага с достатъчно власт, за да прокара кандидатурата на Гюл.

Президентът се избира от парламента, където управляващата партия има 340 от общо 550 места.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?