Изборът на Абдулах Гюл за президент остана за 28 август

Изборът на Абдулах Гюл за президент остана за 28 август

Кандидатът на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) АК Абдула Гюл не беше избран за президент на страната във втория тур на гласуване. В петък той не успя да получи две-трети от гласовете в парламента, но се очаква да спечели по време на третия тур, когато му е необходимо обикновено мнозинство.

При първия опит Гюл спечели 341 гласа, а при втория 337 при необходимите му 367.

Другите двама кандидати - Себахаттин Чакмакоглу на крайно дясната Партия на националистическото движение събра 71 гласа, а Тайфун Ичли от демократичната лява партия получи 14 гласа.

Вторият тур на изборите беше бойкотиран от опозиционната Народнорепубликанска партия. Те направиха същото и при първото гласуване.

Кандидатурата на Гюл, който в момента заема поста външен министър на страната, не бе приета от светския елит в Турция – генерали от армията, магистрати, опозиционни партии. Те се опасяват от неговата обвързаност с ислямистите в началото на политическата му кариера и смятат, че има таен план за ислямизация на страната.

Гюл отхвърля тази опасност и се зарича да остане верен на светската конституция на страната.

Опонентите му изтъкват, че съпругата му носи фередже на обществени места, което се приема като символ на политическия ислям. Това е забранено според турската конституция в държавните учреждения и учебните заведения на страната.

Кандидатурата на Гюл, представена за пръв път през април, предизвика остри противоречия и политическа криза, която доведе до предсрочни избори. Но след убедителната победа на управляващата партия на Ердоган, тя разполага с достатъчно власт, за да прокара кандидатурата на Гюл.

Президентът се избира от парламента, където управляващата партия има 340 от общо 550 места.

Още от Балкани